FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Medijski sektor predvodio rast cijena europskih dionica

LONDON,FRANKFURT, 16. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica ostvarile su u utorak skok prema novim najvišim razinama uzadnje tri godine pod utjecajem nastavka klizanja cijena nafte srekordnih razina i jačanja dionica medijskog sektora.
LONDON,FRANKFURT, 16. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica ostvarile su u utorak skok prema novim najvišim razinama u zadnje tri godine pod utjecajem nastavka klizanja cijena nafte s rekordnih razina i jačanja dionica medijskog sektora.

Frankfurtski DAX indeks do podneva je bio na dobitku od 0,5 posto dosegnuvši 4.947 bodova. No, londonski Ftse indeks istodobno je oslabio blagih 0,08 posto na 5.339 bodova, nakon objave podatka o najvišoj stopi inflacije u Britaniji od 1997, gušeći nade u daljnje smanjenje kamatnih stopa.

Najveći dobitnici zabilježeni su u sektoru medija, predvođeni francuskom tvrtkom Vivendi Universal, čije su dionice osnažile 2,3 posto. Na većem dobitku su bile i dionice novinske agencije Reuters. Jačanje tih dionica dealeri pripisuju pozitivnim procjenama J.P. Morgana i financijske grupe Man.

Dionice Dow Jonesa porasle su 15 posto na njujorškoj burzi nakon što je New York Post objavio da članovi obitelji koja je vlasnik njegova kontrolnog udjela požuruje na prodaju. Ojačale su i dionice njemačkog osiguravatelja Allianza, nekih 2,2 posto, nakon što im je CSFB podigla rejting.

Iako je pad cijena nafte općenito poticajan za dionice jer smanjuje troškove kompanija, nerijetko ide na štetu naftnih kompanija. Naime, dionice divova naftne industrije Royal Dutch Shell i ENI-ja oslabile su po približno jedan posto nakon što je cijena nafte pala ispod 66 dolara po barelu, uslijed očekivanja trgovaca da će najnovije tjedno izvješće američke vlade pokazati rast zaliha sirove nafte.

Na gubitku su bile i dionice Cable& Wirelessa pošto je ta britanska telekom tvrtka pristala kupiti konkurentsku kompaniju Energis u privatnom vlasništvu. Njezine dionice potonule su za pet posto uslijed manjeg od očekivanog sinergijskog učinka toga sporazuma i suspenzije otkupa dionica.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je gotovo 0,5 posto na 12.315 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙