FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skupa nafta pritišće europska tržišta dionica

LONDON,FRANKFURT , 17. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u srijedu su pale pod utjecajem upozorenja iz Wal-Marta darast cijena nafte počinje nagrizati osobnu potrošnju, pojačavši brigeulagača oko posljedica skupe nafte.
LONDON,FRANKFURT , 17. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u srijedu su pale pod utjecajem upozorenja iz Wal-Marta da rast cijena nafte počinje nagrizati osobnu potrošnju, pojačavši brige ulagača oko posljedica skupe nafte.

Londonski Ftse indeks do podneva se spustio za 0,5 posto, na 5.295 bodova. Frankfurtski DAX indeks izgubio je jednako toliko na vrijednosti, spustivši se na 4.857 bodova.

Iz Wal-Marta, najvećeg svjetskog maloprodajnog lanca, u utorak su upozorili da iako cijena nafte više nije na rekordnim razinama, spustivši se na nešto iznad 66 dolara za barel, rastuće cijene benzina vjerojatno će uzeti danak na njegovoj zaradi u trećem ovogodišnjem tromjesečju.

"Prilično je miran dan na burzama, no očito je Wal-Mart zabrinuo ulagače. Mogla bi to biti poneka korekcija nakon vrlo snažnog oporavka od travnja", kazao je dionički analitičar Patrik Schowitz iz HSBC-a.

Većinom povoljne zarade europskih kompanija u drugom tromjesečju pokazale su da su kompanije izbjegle pritiske na margine koji proizlaze iz visokih cijena nafte ali analitičari očekuju da će energetski troškovi uzeti danak tijekom ostatka godine.

"Obzirom na to što je nafta dosad učinila, a zabilježen je tek malen učinak visokih cijena, ulagači drže da bi trebale početi imati nekog utjecaja", dodao je Schowitz.

Među gubitnicima se nalazi švicarski prehrambeni div Nestle, čije su dionice oslabile 1,2 posto, zbog zabrinutosti ulagača oko njegovih profitnih margina unatoč boljoj od očekivanja dobiti o kojoj je tvrtka izvijestila.

Pojeftinile su, nekih pet posto, i dionice još jedne švicarskog Adecco-a, agencije za posredovanje u pronalaženju povremenih poslova, nakon što je njezina dobit u drugom tromjesečju smanjena više nego što su očekivali analitičari.

No, bilo je i dobitnika i to u području telekoma, predvođenim danskom telekom skupinom TDC. Njezine su dionice poskočile 10 posto nakon što je Wall Street objavio da su dvije konkurentske skupine velikih američkih i britanskih institucija pristupile tvrtki radi kupovine.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 0,4 posto, na 12.273 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙