FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Naftne i građevinske tvrtke potaknule jačanje europskih dionica

LONDON,FRANKFURT, 1. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u četvrtak su zabilježile najviše razine u zadnjih tjedandana, pri čemu su po dobitcima predvodile energetske i građevinskekompanije zbog visokih cijena nafte i očekivanja obnove uraganomopustošenih područja u SAD-u.
LONDON,FRANKFURT, 1. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u četvrtak su zabilježile najviše razine u zadnjih tjedan dana, pri čemu su po dobitcima predvodile energetske i građevinske kompanije zbog visokih cijena nafte i očekivanja obnove uraganom opustošenih područja u SAD-u.

Londonski Ftse indeks do podneva je ojačao 0,7 posto na 5.334 bodova. Frankfurtski DAX indeks bio je u plusu 0,62 posto, dosegnuvši 4.859 bodova.

Na razinama iznad 69 dolara po barelu, cijene nafte i dalje zadaju najveće brige ulagačima, koji strahuju da bi rastuće cijene energenata mogle smanjiti osobnu potrošnju i pogoditi korporativne zarade. U četvrtak su se zadržale ispod nedavno dosegnutih rekordnih 70,85 dolara no i dalje su snažne budući da tržišta pokušavaju procijeniti ima li SAD dovoljno goriva da nadvlada teškoće dok se rafinerije pogođene uraganom Katrina teškom mukom bore ne bi li obnovile proizvodnju.

Dobitke su zabilježile naftne kompanije, pri čemu su dionice BP i Royal Dutch Shella ojačale za više od jedan posto. Građevinske kompanije koje imaju operacije na američkom tržištu poput Lafargea i Wolseleya također su se našle među najvećim dobitnicima zbog očekivanja ulagača da će profitirati u nastojanjima obnove na opustošenim područjima.

"Naravno da je prerano točno procijeniti posljedice no ne treba smetnuti s uma da su proizvodni kapaciteti u industriji cementa u SAD-u vrlo napregnuti. Tako da će se svaka dodatna potražnja trebati podmiriti kroz uvoz", kazala je analitičarka Exane BNP Paribasa Elisabeth Blaise.

Dionice Holcima, drugog najvećeg proizvođača cementa u svijetu, dobile su na vrijednosti 1,8 posto. Vodeća španjolska građevinska tvrtka ACS zabilježila je rast cijena dionica od 2,8 posto, potpomognut i 28-postotnim rastom dobiti u prvom polugodištu, koji je veći nego što se očekivalo.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 0,75 posto, dosegnuvši 12.506 bodova, najvišu razinu u zadnje četiri godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙