FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Početak škole uzrokuje povećanje napadaja astme kod djece

NEW YORK, 15. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Početak škole je povezan sazabilježenim porastom posjeta hitnoj službi uzrokovanih napadajimaastme, pokazali su rezultati istraživanja provedeni na djeci u NewYorku.
NEW YORK, 15. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Početak škole je povezan sa zabilježenim porastom posjeta hitnoj službi uzrokovanih napadajima astme, pokazali su rezultati istraživanja provedeni na djeci u New Yorku.

"Otkako su rinoviralne respiratorne infekcije postale učestale krajem ljeta i početkom jeseni, pretpostavljamo da je izlaganje takvim virusima u učionicama može biti odgovorno za neke slučajeve oboljelih od astme", kazao je liječnik Robert A. Silverman koji je vodio istraživanje.

Stres od početka nastave također moće biti jedan od uzročnika.

"Optimiziranje preventivnih mjera kod djece sa slabo kontroliranom trajnom astmom može smanjiti napadaje", dodao je Silverman.

Kako bi utvrdio je li već ranije primjećeni porast posjeta hitnoj službi zbog napadaja astme na jesen kod newyorške djece povezan s početkom školske godine Silvenrman iz Long island židovskog medicinskog centra u New Yorku i njegovi kolege vodili su niz istraživanja od dnevnim posjetama hitnoj službi zbog astme.

U sklopu istraživanja je uspoređen broj posjeta hitnoj službi zbog astme 30 dana prije početka i 30 dana nakon početka školske godine u rujnu u razdoblju od 1991. do 2002. godine.

Za djecu od 5 do 11 godina, početak školske godine je u 46 posto slučajeva uzrokovao posjete hitnoj službi zbog astme.

Rjeđi posjeti hitnoj službi zabilježeni su kod djece u predškolskoj dobi (od 2 do 4 godine) i kod starije djece (od 12 do 17 godina), kazao je Silverman.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙