FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otkriveni dijelovi mozga koji povezuju astmu i osjećaje

NEW YORK, 31. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Otprije je poznato dastres uzrokuje napadaje astme, a sad su znanstvenici otkrili idijelove mozga odgovorne za tu interakciju.
NEW YORK, 31. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Otprije je poznato da stres uzrokuje napadaje astme, a sad su znanstvenici otkrili i dijelove mozga odgovorne za tu interakciju.

Dr. Richard Davidson sa sveučilišta Wisconsin u Madisonu i njegovi kolege uz pomoć funkcijske magnetske rezonancije, koja pokazuje moždanu aktivnost i anatomske strukture, otkrili su dijelove mozga koji povezuju emocije s napadima astme.

Tijekom istraživanja, o kojemu su izvijestili u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, znanstvenici su šestoricu astmatičara izložili ekstraktima korova i grinja. Zatim su im pokazali tri različite kategorije riječi: riječi značenjem vezane uz astmu (poput riječi kašalj), negativne i nevezane uz astmu (samoća) ili neutralne (zastor).

U dva moždana područja primijećena je povećana aktivnost kad su im pokazane riječi vezane uz astmu. Usto, ta povećana aktivnost povezana je i s fiziološkim simptomima izloženosti ekstraktima korova i grinja.

"U osoba oboljelih od astme i drugih bolesti povezanih sa stresom ti su dijelovi mozga preosjetljivi na emotivne i fiziološke podražaje vezane uz bolest", što možda pridonosi problemima koji pojačavaju napadaje astme poput upala, zaključili su znanstvenici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙