FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Utvrđeni dijelovi mozga odgovorni za napade astme izazvane stresom

NEW YORK, 30. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Psihološki stres imautjecaja u razvoju napada astme, a najnovijim istraživanjemidentificirani su dijelovi mozga odgovorni za to, objavili su američkiznanstvenici.
NEW YORK, 30. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Psihološki stres ima utjecaja u razvoju napada astme, a najnovijim istraživanjem identificirani su dijelovi mozga odgovorni za to, objavili su američki znanstvenici.

Prema istraživanju, objavljenom u posljednjem broju časopisa Američke nacionalne akademije znanosti, tim dr. Richarda J. Davidsona sa Sveučilišta Wisconsin iskoristili su funkcionalni test nuklearne magnetske rezonancije MRI koji pokazuje aktivnost kao i anatomiju mozga, kako bi odredili dijelove mozga koji su odgovorni za vezu emocija i napada astme.

U istraživanju je šestoro pacijenata, s umjerenom astmom, izloženo ekstraktima polena ambrozije i grinja, a potom su im pokazane tri različite kategorije riječi - one koje asociraju na astmu (otežano disanje), one koje su im suprotne (usamljenost) i neutralne riječi (zavjesa).

Dvije regije u mozgu pokazale su povećanu aktivnost na spomen riječi povezanih uz astmu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙