FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Dubrovniku počeo međunarodni kongres forenzičara

DUBROVNIK, , 5. rujna 2005. (Hina) - Međunarodni kongres forenzičkegenetike, te molekularne i celularne medicine, koji je okupiotristotinjak vodećih stručnjaka iz cijelog svijeta, počeo je danas uDubrovniku.
DUBROVNIK, , 5. rujna 2005. (Hina) - Međunarodni kongres forenzičke genetike, te molekularne i celularne medicine, koji je okupio tristotinjak vodećih stručnjaka iz cijelog svijeta, počeo je danas u Dubrovniku.

Na četvrtoj europsko-američkoj školi iz tih znanstvenih područja, koja će trajati do 9. rujna, svjetski poznati molekularni genetičari i forenzičari, predstavit će, uz ostalo, najpoznatije forenzičke slučajeve 20. stoljeća i nove tehnologije koje se koriste pri utvrđivanju identiteta osoba, počinitelja kaznenih djela.

Organizator skupa je Međunarodno društvo za primijenjene biološke znanosti, a suorganizator jedna od vodećih zdravstvenih i znanstvenih institucija iz SAD-a "Mayo Clinic". Skup su otvorili direktori kongresa i programa prof. dr. Dragan Primorac, prof. dr. Moses Schanfield i prof. dr. Stanimir Vuk-Pavlović.

Hrvatski ministar znanosti, obrazovanja i športa prof. dr. Dragan Primorac najavio je i da će se razmatrati teme iz područja sigurnosti.

"Mislim da će jedna od naših ključnih tema biti bioterorizam, biološko oružje i općenito borba znanstvenim metodama protiv terorizma u svijetu, a na području molekularne medicine bit će najnovija dostignuća u terapiji matičnim stanicama, genska terapija i najnoviji oblici molekularne dijagnostike", kazao je dr. Primorac, govoreći o temama skupa.

Dr. Moses Schanfield naglasio je kako je zanimanje sudionika i stručnjaka u prvom redu primjena genetike u forenzici, ali i rješavanju medicinskih problema.

"Projekt ljudskog genoma i drugi uspjesi genetičara imaju za cilj poboljšati forenzičku znanost, ali i primjenu u medicini, a to znači pokušati izliječiti bolesti koje su dosad bile neizlječive", istaknuo je dr. Schanfield.

Kao i prijašnja tri, i četvrti kongres forenzičara se održava u Hrvatskoj, a u njegovu radu sudjeluju osim brojnih stručnjaka i dobitnik Nobelove nagrade za kemiju prof. dr. Robert Huber, te jedan od najpoznatijih svjetskih forenzičara prof. dr. Henry Lee.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙