FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 31. kolovoza 2005.(Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta
ZAGREB, 31. kolovoza 2005.(Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta

SAN FRANCISCO - 'Odbjegli' noj uzrokovao je u ponedjeljak zastoj prometa na mostu Golden Gate u San Franciscu. Dva metra visoka ženka noja ispala je iz kamiona koji ju je prevozio u njezin novi dom u sjevernoj Kaliforniji. Dokopavši se slobode ptica je na radost brojnih turista i vozača odlučila razgledati znameniti most, a pritom je na 15-ak minuta zaustavila promet. Kako je u utorak prenio lokalni tisak, zastoj je trajao dok policajci pticu nisu uspjeli uhvatiti u klopku, odnosno u garažu koju koristi tehničko osoblje. Ispostavilo se da je zbog naglog ubrzanja kamiona ptica stražnjicom naletila na stražnji prozor vozila, razbila ga i ispala na cestu.

WASHINGTON - Ozonski omotač prestao se smanjivati, no trebat će desetljeća da se počne oporavljati, objavili su u srijedu američki znanstvenici koji smatraju da su međunarodni sporazumi o smanjenju ispuštanja štetnih tvari u atmosferu ipak učinkoviti, ali da uništavanje omotača još uvijek nije u potpunosti zaustavljeno. Analiza satelitskih snimaka i proučavanja na zemlji pokazala su da se ozonski omotač povećao u nekim dijelovima svijeta, ali je i dalje dosta ispod normalne razine, objavljeno je u Journal of Geophysical Research. Stručnjaci drže da je tome doprinio i Protokol iz Montreala iz 1987., kojim je predviđeno postupno smanjenje količine industrijskih plinova.

NEW YORK - Zna se da stres uzrokuje napadaje astme, a sada su znanstvenici otkrili i dijelove mozga odgovorne za tu interakciju uz pomoć funkcijske magnetske rezonancije. Tijekom istraživanja tima dr. Richarda Davidson sa sveučilišta Wisconsin, prenosi časopis Proceedings of the National Academy of Sciences, šestorica astmatičara izložena su ekstraktima korova i grinja, a zatim su im pokazane tri različite kategorije riječi: riječi vezane uz astmu - poput "kašlja", negativne i nevezane uz astmu - "samoća" ili neutralne - "zastor". Povećana aktivnost primijećena je kod riječi vezanih uz astmu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙