FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić na summitu UN-a: Razvoj je ključni svjetski problem

NEW YORK, 14. rujna 2005. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesićrekao je u srijedu svjetskim čelnicima da je ključni problemsuvremenog svijeta razvoj, a ne globalni terorizam, ustvrdivši da seterorizam neće moći riješiti ako se zanemari razvoj nerazvijenih.
NEW YORK, 14. rujna 2005. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić rekao je u srijedu svjetskim čelnicima da je ključni problem suvremenog svijeta razvoj, a ne globalni terorizam, ustvrdivši da se terorizam neće moći riješiti ako se zanemari razvoj nerazvijenih.

Govoreći na sastanku o financiranju razvoja, koji se održava u okviru susreta na vrhu 60. Opće skupštine UN-a, Mesić je razvoj nazvao "ključnim problemom suvremenog svijeta".

Napomenuo je kako zna da vjerojatno odudara od vladajućeg stajališta u međunarodnoj zajednici koja je sklona globalni terorizam smatrati najtežim svjetskim pitanjem.

"Ne odričem ni u kojem slučaju urgentnost i potencijalno još veću opasnost što nam svima prijeti od globalnog terorizma, ali odgovorno tvrdim da se s njime nećemo moći uspješno uhvatiti u koštac, ako zanemarimo problem razvoja", rekao je Mesić pred više od 160 šefova država i vlada koji su se okupili na jubilarnoj 60. Općoj skupštini UN-a.

"Ja sam naime uvjeren da nerazvijenost, siromaštvo, glad, izloženost inače izlječivim bolestima sa smrtnim posljedicama, nemogućnost stjecanja čak i najosnovnijeg obrazovanja stvaraju ambijent u kojemu niču i iz kojega se regrutiraju teroristi", kazao je.

Nerazvijenost je, rekao je Mesić, podloga političke ovisnosti i nemoći iz koje se rađa osobno beznađe i stvara izvorište potencijalnih terorista, u pravilu nevoljnika koje drugi iskorištavaju.

"Svijet, dakle, treba razvoj, ujednačeni globalni razvoj", ustvrdio je on. "Ne takav u kojemu će se jedni razvijati na račun drugih, ne takav u kojemu će jedni napredovati prema sve većem blagostanju, dok će drugi tonuti u sve veće siromaštvo, ne takav u kojemu će jedni doslovno posezati za zvijezdama, dok će se drugi, također doslovno, rađati gladni i umirati od gladi".

Govoreći o problemu globalizacije koja ima i negativne posljedice, Mesić je rekao da taj proces treba biti takav da potakne razvoj u svijetu.

"Razvoj mora postati globalni proces", rekao je on.

Mesić je pozdravio korake koje razvijene zemlje poduzimaju kako bi svojom pomoći suzbile siromaštvo u nerazvijenim zemljama i financirale njihov razvoj.

Rekao je da UN mogu odigrati važnu ulogu u jačanju svijesti o težini problema razvoja, kao i u stvaranju koncepcija za njegovo rješavanje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙