FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić sa židovskim organizacijama o Izraelu i Hrvatskoj

NEW YORK,13. rujna 2005.(Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesićrazgovarao je u utorak u New Yorku s predstavnicima američkihžidovskih organizacija o odnosima Hrvatske i Izraela i povratužidovske imovine u Hrvatskoj.
NEW YORK,13. rujna 2005.(Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić razgovarao je u utorak u New Yorku s predstavnicima američkih židovskih organizacija o odnosima Hrvatske i Izraela i povratu židovske imovine u Hrvatskoj.

Mesić, koji će od 14. do 16. rujna sudjelovati na summitu UN-a, sastao se u New Yorku s predstavnicima utjecajnih američkih židovskih organizacija B'nai B'rith i Antidefamation League.

Hrvatski veleposlanik u Sjedinjenim Državama Neven Jurica je nakon susreta razgovor okarakterizirao kao "vrlo sadržajan i otvoren" i rekao hrvatskim novinarima da je "nadogradio već postojeće temelje za daljne odnose između Izraela i Republike Hrvatske i pomoći američkih židovskih organizacija u tim odnosima".

On je kazao da su razgovori vođeni o uznapredovalim odnosima između Izraela i Hrvatske u svjetlu sadašnjeg otvaranja diplomatskog predstavništva Izraela u Hrvatskoj i dolaska prvog izraelskog rezidentnog veleposlanika u Hrvatsku.

Posebni savjetnik hrvatskog predsjednika Budimir Lončar je rekao kako su dvije strane istaknule "da su odnosi između Izraela i Hrvatske danas vrlo stabilni, da su ušli u fazu pune suradnje, otvorenosti pa čak i prijateljstva".

"Apsolvirana je povijest i sve ono što je u toj povijesti bilo negativno i sve ono što je na hrvatskoj strani bilo potrebno da se otkloni", rekao je on.

Lončar je kazao kako se može sa sigurnošću konstatirati da židovske organizacije više za Hrvatsku nisu prepreka niti izvor sumnji kao što su nekad bili.

Predsjednik Mesić i predstavnici židovskih organizacija razgovarali su i o povratu židovske imovine u Hrvatskoj, temi o kojoj se razgovara već izvjesno vrijeme.

"Mislim da su otvorene mogućnosti kako da se to pitanje riješi", rekao je Jurica dodajući da se nije ulazilo u pojedinosti nego je bilo govora o općem okviru rješenja.

On je naglasio kako su predstavnici židovskih organizacija kazali kako to pitanje za njih nije samo financijsko i materijalno nego i moralno, napominjući da o tome tako razmišlja i Hrvatska.

"Oni hoće moralnu satisfakciju", rekao je Jurica.

"To je pretpostavka i to je temelj iz kojeg proizlaze i svi ostali detalji proceduralni, legislativni i stali koji se moraju obuhvatiti kad je u pitanju restitucija", kazao je on.

Lončar je rekao da su predsjednik Mesić i predstavnici židovskih organizacija konstatirali da u pitanju židovske imovine u Hrvatskoj treba poći "od početka, to znači od holokausta, od 1941. godine i da to mora biti polazna točka".

On je rekao da je predsjednik Mesić obećao da će raditi u tom pravcu te dodao da je to nije samo stvar predsjednika nego i Vlade i Hrvatskog sabora.

Predsjednik Mesić će u utorak navečer sudjelovati na prijamu koji američki predsjednik George W. Bush priređuje za predsjednike država nazočne u New Yorku na summitu UN-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙