FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednik Mesić doputovao u New York na summit un-a

NEW YORK,12. rujna 2005.(Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesićdoputovao je u ponedjeljak u New York na summit Ujedinjenih narodakoji bi trebao otvoriti nove pristupe u rješavanju globalnih problemai potaknuti reformu Svjetske organizacije.
NEW YORK,12. rujna 2005.(Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić doputovao je u ponedjeljak u New York na summit Ujedinjenih naroda koji bi trebao otvoriti nove pristupe u rješavanju globalnih problema i potaknuti reformu Svjetske organizacije.

Ukupno 175 šefova država i vlada okupit će se na dosad najvećem skupu svjetskih čelnika na sastanku na visokoj razini 60. Opće skupštine UN-a kako bi ojačali borbu protiv siromaštva, prijetnje rata i terorizma, i ukazali na putove jačanja ljudskih prava i reforme Ujedinjenih naroda.

Predsjednik Mesić će imati prigodu iznijeti stajališta Hrvatske o globalnim pitanjima i reformi UN-a u srijedu na zasjedanju posvećenom financiranju razvoja, a potom u petak na plenarnom skupu svjetskih čelnika.

Mesić će na rubu summita koji traje od 14. do 16. rujna također potpisati Međunarodnu konvenciju o sprječavanju nuklearnog terorizma, sastati se sa skupinom potencijalnih ulagača u hrvatsko gospodarstvo kao i predstavnicima hrvatskog iseljeništva.

Predviđen je i niz bilateralnih susreta hrvatskog predsjednika među kojima i s državnim tajnikom Svete stolice, mađarskim i iranskim predsjednikom, predsjednikom Palestinske samouprave te predstavnicima američkih židovskih organizacija.

Mesić će također nazočiti sastanku šefova država i vlada frankofonskih zemalja gdje je Hrvatska promatrač kao i konferenciji Clintonove globalne inicijative, koju bivši američki predsjednik Bill Clinton organizira kako bi razmotrila rješavanje globalnih problema poput siromaštva, klime, korucije i vjerskih i etničkih sukoba.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙