FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 12. rujna 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30sati.
ZAGREB, 12. rujna 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

MORAG - Nekoliko tisuća oduševljenih Palestinaca pohrlilo je u ponedjeljak rano ujutro u napuštena židovska naselja pojasa Gaze, podmećući u neke sinagoge vatru i pucajući u zrak, nakon što je i posljednji izraelski vojnik napustio to područje koje se nalazilo pod izraelskom okupacijom posljednjih 38 godina. Palestinski policajci uglavnom su bespomoćno stajali gledajući skupine naoružanih muškaraca, koji su isticali zastave palestinskih militantnih skupina, kako uništavaju ono što je ostalo u napuštenim naseljima. Prvobitni planovi palestinske policije da onemoguće ulazak Palestinaca u naselja, barem u prvih nekoliko sati, propali su, pokazujući njihovu nemoć pred naoružanom masom.

TOKIO - Japanski premijer Junichiro Koizumi u ponedjeljak je izjavio kako i dalje ima namjeru odstupiti s mjesta premijera u rujnu 2006. godine, kada istekne njegov mandat predsjednika Liberalne demokratske stranke (LPD), unatoč tomu što je stranka premoćno pobijedila na nedjeljnim parlamentarnim izborima. "Već sam kazao kako ne namjeravam ostati na mjestu predsjednika stranke i istodobno obavljati dužnost premijera (nakon rujna 2006.) i nisam promijenio mišljenje", rekao je Koizumi na konferenciji za novinare. Koizumijev LDP osvojio je 296 od 480 mjesta u parlamentu. Prvi je put u posljednjih 15 godina ta stranka osvojila većinu u donjem domu parlamentu.

WASHINGTON - Američki predsjednik George W. Bush u nedjelju je poslijepodne po lokalnom vremenu doputovao u svoj treći posjet New Orleansu gdje ga je dočekao gradonačelnik grada uništenog u naletu uragana Katrina, a nakon obilaska grada Bush će prespavati na vojnom razaraču Iwo Jima. Američki predsjednik doživio je oštre kritike zbog načina na koji je vodio krizu i organizirao pomoć žrtvama uragana Katrina. Zbog uragana Katrina milijun ljudi je evakuiran, prema posljednjim podacima broj poginulih prešao je brojku od 400, a strahuje se da bi mrtvih moglo biti i više od tisuću, a počinjena šteta se procjenjuje na oko 125 milijardi dolara.

NEW YORK - Samo dva dana pred početak summita 175 šefova država ili vlada na 60. jubilarnoj sjednici Opće skupštine Ujedinjenih naroda, najvećem skupu svjetskih čelnika u povijesti, strahuje se da sudionici sastanka neće biti u stanju postići značajniji dogovor o novom pristupu suzbijanju siromaštva, jačanju ljudskih prava, globalnoj sigurnosti i reformi Svjetske organizacije. Unatoč naporima diplomata, završni dokument summita, koji se održava od 14. do 16. rujna u sjedištu UN-a u New Yorku, u nedjelju još nije bio završen. Smatra se da će se završni dokument koji bi na summitu trebao biti usvojen, ipak pojaviti, ali se strahuje da bi njegovi ambiciozni ciljevi mogli biti razvodnjeni na opće fraze i dobre želje.

NEW YORK - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić putuje u ponedjeljak u New York gdje će sudjelovati na summitu Ujedinjenih naroda. Predsjednik Mesić, koji će Hrvatsku predstavljati na sastanku na visokoj razini 60. Opće skupštine UN-a, govorit će u srijedu na posebnom zasjedanju posvećenom financiranju razvoja, a potom u petak na plenarnom skupu imati prigodu iznijeti hrvatska stajališta o globalnim pitanjima i reformi UN-a. Mesić će na rubu summita koji traje do 16. rujna nazočiti i summitu frankofonskih zemalja gdje je Hrvatska promatrač.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙