FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić: Hrvatska se zalaže za suzbijanje siromaštva i reformu UN-a

NEW YORK, 13. rujna 2005. (Hina) - Hrvatska će se na summituUjedinjenih naroda založiti za suzbijanje siromaštva u svijetu, pomoćzemljama u razvoju kao i reformu Svjetske organizacije kako bi semogla učinkovitije nositi s izazovima 21. stoljeća, rekao je uponedjeljak u New Yorku hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.
NEW YORK, 13. rujna 2005. (Hina) - Hrvatska će se na summitu Ujedinjenih naroda založiti za suzbijanje siromaštva u svijetu, pomoć zemljama u razvoju kao i reformu Svjetske organizacije kako bi se mogla učinkovitije nositi s izazovima 21. stoljeća, rekao je u ponedjeljak u New Yorku hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Mesić će u New Yorku od 14. do 16. rujna sudjelovati na sastanku na visokoj razini 60. Opće skupštine UN-a na kojoj bi se 175 šefova država i vlada trebalo zauzeti za nove pristupe iskorjenjivanju siromaštva, jačanju ljudskih prava i globalnoj sigurnosti te potaknuti reformu UN-a.

Glede suzbijanja siromaštva i razvoja nerazvijenih zemalja, ključnih problema modernog svijeta, Mesić je kazao kako je važno da razvijeni shvate "da je njihovo ulaganje u zemlje u razvoju" istodobno "ulaganje u njihov razvoj" i da je pomoć razvitku zaostalih i u interesu razvijenih jer time stvaraju nova tržišta. "Sve to mora biti u jednom zajedničkom nastojanju da se iskorijeni zavisnost u kojoj mnogi još žive i da se iskorijeni siromaštvo, a onda će biti efikasna i borba protiv globalnog terorizma", kazao je Mesić hrvatskim novinarima.

Govoreći o reformi UN-a Mesić je kazao kako je ona potrebna s obzirom na izmijenjene okolnosti u kojima ta organizacija sada djeluje u odnosu na prilike prije 60 godina kada je osnovana. "Nastali su novi odnosi snaga. Stvoreno je mnogo novih država i očito da se mora ići u reformu da bi ta organizacija, taj klub država mogao biti efikasan", rekao je dodajući kako je za reformu potreban konsenzus uključujući one zemlje koje su osnovale UN.

Mesić je komentirao i nedavna izvješća hrvatskih medija o navodnom pritisku Sjedinjenih Država na Hrvatsku i druge zemlje da ne podrže da Njemačka dobije stalno mjesto u Vijeću sigurnosti UN-a. Njemačka želi u okviru predloženog proširenja 15-članog Vijeća sigurnosti na 25 članica postati jedna od njegovih stalnih članica. "Na nas nije vršen nikakav pritisak. Hrvatska samostalno vodi svoju politiku, jasno da i druge zemlje vode svoju", rekao je on. Dodao je da "ovo pitanje nije na dnevnom redu u Hrvatskoj".

Mesić će u New Yorku u bilateralnim susretima također lobirati da Hrvatska postane nestalna članica Vijeća sigurnosti u mandatu 2008-2009. "Što se tiče Hrvatskog članstva, mi jesmo zainteresirani i to ne tajimo. Na mnogim stranama smo rekli da želimo svojom principijelnošću i svojim utjecajem pomoći i kao nestalna članica Vijeća sigurnosti da Vijeće sigurnosti bude efikasno i efikasnije možda nego što je bilo do sada", rekao je on.

Summit UN-a razgovarat će o ostvarenju Milenijskih ciljeva koje je UN usvojio prije pet godina, a koji uključuju prepolavljanje krajnjeg siromaštva, smanjivanje za dvije trećine smrtnosti djece, suzbijanje AIDS-a i jačanje prava žena do 2015. "Neke ciljeve još nismo ostvarili, na tim ciljevima radimo. Neke jesmo ostvarili", kazao je Mesić. Napomenuo je da je neke ciljeve Hrvatska ostvarila "u smislu regulative". Naveo je primjer Ustavnog zakona o zaštiti nacionalnih manjina koji je postavio više standarde nego što ih imaju mnoge europske zemlje etabliranih demokracija.

"Mi tim možemo biti zadovoljni. A da li se to ostvaruje u svakom konkretnom slučaju to je pitanje koje će se rješavati kroz provođenje tog zakona", kazao je hrvatski predsjednik. "Moramo paralelno usvajati standarde koji danas vrijede u razvijenom demokratskom svijetu, ali ujedno priključiti se njima u ostvarenju novih standarda koje taj razvijeni svijet sebi daje", rekao je Mesić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙