FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN: prihvaćen završni dokument za summit svjetskih čelnika

NEW YORK,14. rujna(Hina) - Opća skupština Ujedinjenih naroda usvojilaje u utorak ublaženi završni dokument o razvitku, globalnoj sigurnostii ljudskim pravima, borbi protiv terorizma te reformi Svjetskeorganizacije o kojem će odlučivati svjetski čelnici na summitu UN-a.
NEW YORK,14. rujna(Hina) - Opća skupština Ujedinjenih naroda usvojila je u utorak ublaženi završni dokument o razvitku, globalnoj sigurnosti i ljudskim pravima, borbi protiv terorizma te reformi Svjetske organizacije o kojem će odlučivati svjetski čelnici na summitu UN-a.

Nakon dugih pregovora zemlje su postigle kompromisni dokument u kojem su se mnoge napredne ideje o borbi protiv siromaštva u svijetu i reformi Ujedinjenih naroda izgubile u dobrohotnim općenitostima.

U dugom poglavlju o razvitku pozdravljena je namjera mnogih razvijenih zemalja da do 2015. povećaju pomoć nerazvijenima na 0,7 posto bruto domaćeg proizvoda, a podrazumijevaju se da postoje zemlje poput Sjedinjenih Država koje to ne prihvaćaju.

Dogovoreni dokument od 35 stranica podržava uspostavu novog Vijeća za ljudska prava koje bi trebalo zamijeniti diskreditirano UN-ovo Povjerenstvo za ljudska prava, ali ne spominju se pojedinosti i kriteriji za to novo tijelo.

U dokument nije uključena definicija terorizma, a ideje za reformu upravljanja UN-om, načetim skandalom s iračkim programom "nafta za hranu", razvodnjene su nastojanjem zemalja u razvoju da kroz Opću skupštinu zadrže nadzor nad upravom i proračunom na račun glavnog tajnika.

Diplomati su izrazili zadovoljstvo i takvim dokumentom.

"Ovaj reformski program najambiciozniji je od osnutka UN-a", rekao je novi predsjednik UN-ove Opće skupštine Jean Ping otvarajući njezino 60. zasjedanje.

Glavni tajnik UN-a Kofi Annan zvučao je na konferenciji za novinare opreznije.

On je kazao da dokument "nije ono što smo željeli, ali da možemo na njemu graditi".

Dokument je također podržao uspostavu Povjerenstva za izgradnju mira koje bi trebalo pomoći oporavak i razvitak zemalja nakon oružanih sukoba.

Kuba je izrazila nezadovoljstvo "iskrivljenjima" dodanima tekstu smatrajući da dokument ide u korist moćnih zemalja nauštrb manjih i nerazvijenih, a Venezuela je prigovorila što je dokument prošao kroz Opću skupštinu prije nego je preveden s engleskog na druge službene jezike UN-a.

Summit više od 150 svjetskih čelnika na 60. zasjedanju Opće skupštine koji započinje u srijedu trebao bi usvojiti završni dokument u petak, zadnjeg dana susreta.

Na sastanku sudjeluje i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙