FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

mesić: hrvatska se zalaže za suzbijanje siromaštva i reformu un-a

NEW YORK, 13. rujna(Hina) - Hrvatska će se na summitu Ujedinjenihnaroda založiti za suzbijanje siromaštva u svijetu, pomoć zemljama urazvoju kao i reformu Svjetske organizacije kako bi se moglaučinkovitije nositi s izazovima 21. stoljeća, rekao je u ponedjeljak uNew Yorku hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.
NEW YORK, 13. rujna(Hina) - Hrvatska će se na summitu Ujedinjenih naroda založiti za suzbijanje siromaštva u svijetu, pomoć zemljama u razvoju kao i reformu Svjetske organizacije kako bi se mogla učinkovitije nositi s izazovima 21. stoljeća, rekao je u ponedjeljak u New Yorku hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Mesić će u New Yorku od 14. do 16. rujna sudjelovati na sastanku na visokoj razini 60. Opće skupštine UN-a na kojoj bi se 175 šefova država i vlada trebalo zauzeti za nove pristupe iskorjenjivanju siromaštva, jačanju ljudskih prava i globalnoj sigurnosti te potaknuti reformu UN-a.

Glede suzbijanja siromaštva i razvoja nerazvijenih zemalja, ključnih problema modernog svijeta, Mesić je kazao kako je važno da razvijeni shvate "da je njihovo ulaganje u zemlje u razvoju" istodobno "ulaganje u njihov razvoj" i da je pomoć razvitku zaostalih i u interesu razvijenih jer time stvaraju nova tržišta.

"Sve to mora biti u jednom zajedničkom nastojanju da se iskorijeni zavisnost u kojoj mnogi još žive i da se iskorijeni siromaštvo, a onda će biti efikasna i borba protiv globalnog terorizma", kazao je Mesić hrvatskim novinarima.

Govoreći o reformi UN-a Mesić je kazao kako je ona potrebna s obzirom na izmijenjene okolnosti u kojima ta organizacija sada djeluje u odnosu na prilike prije 60 godina kada je osnovana.

"Nastali su novi odnosi snaga. Stvoreno je mnogo novih država i očito da se mora ići u reformu da bi ta organizacija, taj klub država mogao biti efikasan", rekao je dodajući kako je za reformu potreban konsenzus uključujući one zemlje koje su osnovale UN.

Mesić je komentirao i nedavna izvješća hrvatskih medija o navodnom pritisku Sjedinjenih Država na Hrvatsku i druge zemlje da ne podrže da Njemačka dobije stalno mjesto u Vijeću sigurnosti UN-a. Njemačka želi u okviru predloženog proširenja 15-članog Vijeća sigurnosti na 25 članica postati jedna od njegovih stalnih članica.

"Na nas nije vršen nikakav pritisak. Hrvatska samostalno vodi svoju politiku, jasno da i druge zemlje vode svoju", rekao je on. Dodao je da "ovo pitanje nije na dnevnom redu u Hrvatskoj".

Mesić će u New Yorku u bilateralnim susretima također lobirati da Hrvatska postane nestalna članica Vijeća sigurnosti u mandatu 2008-2009. "Što se tiče Hrvatskog članstva, mi jesmo zainteresirani i to ne tajimo. Na mnogim stranama smo rekli da želimo svojom principijelnošću i svojim utjecajem pomoći i kao nestalna članica Vijeća sigurnosti da Vijeće sigurnosti bude efikasno i efikasnije možda nego što je bilo do sada", rekao je on.

Summit UN-a razgovarat će o ostvarenju Milenijskih ciljeva koje je UN usvojio prije pet godina, a koji uključuju prepolavljanje krajnjeg siromaštva, smanjivanje za dvije trećine smrtnosti djece, suzbijanje AIDS-a i jačanje prava žena do 2015.

"Neke ciljeve još nismo ostvarili, na tim ciljevima radimo. Neke jesmo ostvarili", kazao je Mesić o tome kako Hrvatska stoji s ovim ciljevima.

Napomenuo je da je neke ciljeve Hrvatska ostvarila "u smislu regulative". Naveo je primjer Ustavnog zakona o zaštiti nacionalnih manjina koji je postavio više standarde nego što ih imaju mnoge europske zemlje etabliranih demokracija.

"Mi tim možemo biti zadovoljni. A da li se to ostvaruje u svakom konkretnom slučaju to je pitanje koje će se rješavati kroz provođenje tog zakona", kazao je hrvatski predsjednik.

"Moramo paralelno usvajati standarde koji danas vrijede u razvijenom demokratskom svijetu, ali ujedno priključiti se njima u ostvarenju novih standarda koje taj razvijeni svijet sebi daje", rekao je Mesić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙