FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U New Yorku počeo summit UN-a

NEW YORK, 14. rujna 2005. (Hina) - Više od 160 svjetskih čelnikaokupilo se u srijedu na summitu UN-a u New Yorku kako bi potaknulirazvitak u svijetu i reformu Svjetske organizacije.
NEW YORK, 14. rujna 2005. (Hina) - Više od 160 svjetskih čelnika okupilo se u srijedu na summitu UN-a u New Yorku kako bi potaknuli razvitak u svijetu i reformu Svjetske organizacije.

Šefovi država i vlada će na trodnevnom susretu na vrhu 60. Opće skupštine UN-a razmatrati završni dokument u kojem su zemlje članice nakon dugih pregovora postigle kompromis o novim pristupima razvitku, ljudskim pravima, globalnoj sigurnosti i borbi protiv terorizma, kao i reformi upravljanja UN-om.

Završni dokument, koji bi trebao biti usvojen u petak, predstavlja ublaženu verziju ambicioznog nacrta glavnog tajnika UN-a Kofija Annana za nove pristupe globalnim izazovima u 21. stoljeću i reformi Svjetske organizacije.

Na susretu na visokoj razini u New Yorku sudjeluje i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Govoreći na otvaranju summita Annan je rekao da dokument predstavlja "dalekosežan paket promjena". Ipak, on je upozorio da još nije postignuta "temeljna reforma" za koju on i mnogi drugi vjeruju da je potrebna.

Annan je kazao da je najveći neuspjeh na području neširenja nuklearnog oružja i razoružanja što predstavlja opasnost u svijetu kojem prijete teroristi s globalnim ambicijama i pozvao da se pregovori o tome obnove.

Dokument je podržao neke nove inicijative uključujući uspostavu novog vijeća za ljudska prava koje treba zamijeniti diskreditirano UN-ovo povjerenstvo za ljudska prava, te povjerenstvo za izgradnju mira koje treba pomoći obnovu zemalja nakon sukoba i reagirati kad civilima prijeti genocid i ratni zločini.

U završni dokument nije uključena definicija terorizma, a nedostaju pojedinosti i kriteriji za uspostavu vijeća za ljudska prava.

Dugačko poglavlje o razvoju ne obećava nove proboje u suzbijanju siromaštva i poticanju razvitka nerazvijenih. Ono spominje da mnoge razvijene zemlje namjeravaju do 2015. postići da troše 0,7 posto svog bruto domaćeg proizvoda za pomoć nerazvijenima, podrazumijevajući da najbogatije Sjedinjene Države ne prihvaćaju taj postotak.

Nije učinjen pomak ni u uklanjaju trgovinskih prepreka koje predstavljaju carine i subvencije kojima razvijene zemlje priječe pristup nerazvijenima svojim tržištima.

Obrativši se summitu američki predsjednik George W. Bush je istaknuo važnost širenja demokracije u svijetu, suzbijanja terorizma, te jačanja trgovine i reformu UN-a.

Bush je zatražio da Vijeće sigurnosti UN-a prihvati rezoluciju u kojoj bi se tražila obustava poticanja na terorizam te da se zemlje suglase da izruče sve one koji nastoje doći do nuklearnih uređaja i materijala.

Američki predsjednik je upozorio autoritarne režime u svijetu da ne sponzoriraju terorizam niti nastoje doći do oružja masovnog uništenja. Istodobno se zauzeo za jačanje slobodne trgovine u svijetu, pozvavši na uklanjanje carina na poljoprivredne proizvode i drugih prepreka, što bi pogodovalo suzbijanju siromaštva u nerazvijenim zemljama koje sada teško dolaze na tržište razvijenih.

Bush je rekao da će jačanje slobodne trgovine proširiti nadu i mogućnosti diljem svijeta i tako zadati udarac teroristima koji iskorištavaju gnjev i nezadovoljstvo siromašnih.

Nastojeći dobiti potporu za napore SAD-a u Iraku, Bush je kazao da cijeli svijet ima interes za razvijanje demokracije u toj zemlji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙