FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte oko 68 dolara po barelu u očekivanju procjena šteta od uragana Katrina

LONDON, 30. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stabiliziralesu se u utorak na razini od 68 dolara po barelu dok trgovci nervoznoiščekuju vijesti o šteti koju je na naftnim i rafinerijskimpostrojenjima u Meksičkom zaljevu prouzročio uragan Katrina.
LONDON, 30. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stabilizirale su se u utorak na razini od 68 dolara po barelu dok trgovci nervozno iščekuju vijesti o šteti koju je na naftnim i rafinerijskim postrojenjima u Meksičkom zaljevu prouzročio uragan Katrina.

Barel sirove nafte poskupio je 76 centi na 67,96 dolara nakon što je u ponedjeljak poslijepodne pojeftinio za više od jednog dolara u odnosu na rekordnu razinu u istom danu od 70,80 dolara. Na londonskom je tržištu barel nakon praznika u ponedjeljak poskupio u odnosu na petak 1,66 dolara, dosegnuvši 66,53 dolara.

U Meksičkom zaljevu zatvoreno je više od 90 posto naftnih kapaciteta u okviru mjera opreza zbog prolaska uragana Katrina, objavila je američka vlada. Time je blokirana proizvodnja 1,4 milijuna barela dnevno, što je oko sedam posto potražnje u SAD-u.

"Trenutno čekamo informacije o razmjerima štete. Nakon prolaska Katrine snižena je kategorija opasnosti ali prvi pokazatelji nedvojbeno upućuju na zaključak da je određena šteta ipak počinjena", kazao je Gerard Burg iz National Australia Bank.

Iako su se neke rafinerije na obali zaljeva naizgled našle na putu uragana, nekoliko je operatera objavilo da su njihova postrojenja uglavnom ostala neoštećena, što je izazvalo određeno olakšanje.

Rafinerijski su kapaciteti bolna točka u opskrbi a američka vlada ima vezane ruke u slučaju iznenadnih nestašica budući da nema strateške zalihe benzina. Zato je Washington u ponedjeljak objavio da je spreman razmotriti mogućnost posudbe sirove nafte iz rezervi rafinerijama ako joj upute odgovarajući zahtjev.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙