FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte iznad 69 dolara po barelu u uvjetima nestašice benzina u SAD-u

LONDON, 1. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte zadržale su se učetvrtak iznad 69 dolara po barelu dok tržište pokušava procijenitiima li SAD dovoljno benzina da prebrodi krizno razdoblje, obilježenomukotrpnom obnovom rada rafinerija oštećenih tijekom prolaza uraganaKatrina.
LONDON, 1. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak iznad 69 dolara po barelu dok tržište pokušava procijeniti ima li SAD dovoljno benzina da prebrodi krizno razdoblje, obilježeno mukotrpnom obnovom rada rafinerija oštećenih tijekom prolaza uragana Katrina.

Barel sirove nafte poskupio je na američkom tržištu 36 centi na 69,30 dolara. Na londonskom je tržištu barel poskupio 50 centi na 67,52 dolara.

Europu je uznemirila slaba pripremljenost američkog gospodarstva za pustošenje uragana Katrina u regiji Meksičkog zaljeva, gdje su smještena brojna proizvodna i rafinerijska postrojenja.

SAD ima velike strateške zalihe sirove nafte i ponudila je dio na posudbu rafinerijama ali ta gesta neće riješiti pitanje neposredne nestašice benzina. Europski operateri natjecali su se tko će prvi poslati brodove na obalu SAD-a te su u razdoblju od ponedjeljka poslali u SAD 20 pošiljki benzina kako bi iskoristili razdoblje usijanih cijena.

"Uragan Katrina otvorio nam je oči, ukazavši na neprimjerenost globalnog rafinerijskog sustava", konstatirao je Merrill Lynch.

Europska komisija objavila je da namjerava ponovno aktualizirati plan o koordinaciji zaliha nafte u zemljama članicama.

"Uistinu su nam potrebi signali o usporavanju potražnje u Kini, Indiji i SAD-u kako bi cijene mogle zabilježiti spomena vrijedan pad", naglasili su analitičari u Refco-u.

S obzirom na mogućnost novih uragana, rizici vezani za opskrbu i dalje su prisutni. "Sezona uragana dosad je bila neuobičajeno aktivna a vrhunac se bliži upravo u prvoj polovini rujna", podsjetili su u Refco-u.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙