FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte iznad 63 dolara po barelu, visoke cijene nagrizaju potražnju

LONDON, 13. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stabilizirale suse u utorak na razini iznad 63 dolara po barelu nakon pojeftinjenjaprouzrokovanog konkretnim potvrdama da visoke cijene počinjuusporavati rast globalnog gospodarstva i kresati potražnju za gorivomu SAD-u.
LONDON, 13. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stabilizirale su se u utorak na razini iznad 63 dolara po barelu nakon pojeftinjenja prouzrokovanog konkretnim potvrdama da visoke cijene počinju usporavati rast globalnog gospodarstva i kresati potražnju za gorivom u SAD-u.

Barel sirove nafte poskupio je na američkom tržištu 39 centi na 63,73 dolara. Na londonskom je tržištu barel također poskupio 39 centi na 62,19 dolara.

Trend pada cijena zakočile su bojazni da je oporavak naftne industrije u SAD-u od šteta koje je prouzročio uragan Katrina usporen pa je pet posto rafinerijskih kapaciteta i gotovo polovina proizvodnje nafte u Meksičkom zaljevu i dalje blokirano.

Čini se da je za potrošače najgore možda ipak prošlo. "Nedavni rast cijena trebao bi biti dovoljan da potakne slabljenje potražnje i spusti cijene u sljedećih nekoliko godina", objavila je Credit Suisse First Boston u svom izvješću.

Analitičari ističu da bi gospodarski šok izazvan katastrofom i potonji rast cijena nafte mogli usporiti nagli rast potrošnje nafte koji je u protekle dvije godine udvostručio cijene sirove nafte.

"Iako zaista primjećujemo naznake usporavanja potražnje, još uvijek ne predviđamo 'slom'. No, naziru se pukotine u oklopu", zaključuje se u izvješću JP Morgana.

Strahovanja od nestašice benzina u SAD-u ublažena su nakon hitnog uvoza i pada potražnje nakon završetka ljetne sezone vožnje. Cijene je dodatno potkopala potvrda Kine kao drugog po veličini potrošača nafte u svijetu da neće koristiti uvezenu sirovu naftu kako bi popunila svoje nedavno formirane strateške rezerve.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙