FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francuska spremna zaoštriti stav prema naftnim kompanijama

PARIZ, 14. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Francuski ministar financijaThierry Breton izjavio je u srijedu uoči sastanka sa čelnicima naftnihkompanija zakazanog u petak, da je spreman zaoštriti stav prema njimau sporu oko visokih cijena benzina.
PARIZ, 14. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Francuski ministar financija Thierry Breton izjavio je u srijedu uoči sastanka sa čelnicima naftnih kompanija zakazanog u petak, da je spreman zaoštriti stav prema njima u sporu oko visokih cijena benzina.

"Želim da se svi, uključujući i kompanije, fokusiraju na visoke cijene nafte", naglasio je Breton u razgovoru za televizijsku postaju LCI. Na pitanje znači li to da je spreman zaoštriti stav prema kompanijama ne budu li surađivale, Breton je odgovorio: "Naravno".

Francuski ministar financija kazao je da se slaže s mišljenjem guvernera Europske središnje banke (ECB) Jeana-Claudea Tricheta da bi cijene nafte mogle trajno utjecati na rast svjetskog gospodarstva.

Francuski predsjednik Jacques Chirac izrazio je u utorak zadovoljstvo Bretonovom odlukom o sazivanju sastanka sa čelnicima naftnih kompanija kako bi se raspravilo o mjerama koje bi mogle pomoći francuskim građanima. Chirac ih je pozvao da dodatno smanje cijene benzina na crpkama.

Breton je ponovno izrazio očekivanje da će se stopa rasta francuskog gospodarstva ove godine kretati u rasponu između 1,5 i 2,0 posto, napominjući da je optimist kada je u pitanju druga polovina 2005.

"Druga polovina bit će puno bolja od prve. Relativno smo optimistični kada je u pitanju druga polovina 2005. i 2006.", kazao je francuski ministar financija za LCI.

Napomenuo je i da će se prijedlog proračuna za 2006., koji će biti predstavljen u drugoj polovini rujna, temeljiti na prognoziranoj stopi rasta iznad 2,0 posto. "Nadam se da će biti bliže 2,5 nego dva posto", dodao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙