FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rekordne cijene nafte srušile europske dionice na najniže razine u zadnjih mjesec dana

LONDON,FRANKFURT , 25. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u četvrtak su pale na najniže razine u zadnjih mjesec dananakon što su rekordne cijene nafte ponovno pojačale zabrinutosti okokorporativnih zarada.
LONDON,FRANKFURT , 25. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u četvrtak su pale na najniže razine u zadnjih mjesec dana nakon što su rekordne cijene nafte ponovno pojačale zabrinutosti oko korporativnih zarada.

Londonski Ftse indeks do podneva se spustio 0,26 posto, na 5.261 bod. Frankfurtski DAX potonuo je gotovo 1,2 posto, spustivši se na 4.857 bodova.

Naftom se na njujorškom tržištu trgovalo po oko 67 dolara, nakon što je barel nakratko poskupio na rekordnih 68 dolara pod utjecajem atlantske tropske oluje koja bi mogla pogoditi opskrbu i niskih zaliha benzina u SAD-u.

"Nafta je neugodno skupa; potiče rast cijena", kazala je direktorica ulagačkih strategija iz Barclays Stockbrokersa Hillary Cook. "Ako se borite s teškoćama, kao što je slučaj Njemačke, doista ne želite visoke cijene sirovina".

Dionice nisu odmah reagirale na neočekivani pad Ifo indeksa poslovnog povjerenja u Njemačkoj, koji se sa srpanjskih 95 indeksnih bodova spustio na 94,6 u kolovozu i slabiji je nego što se očekivalo.

"Općenito, njemačko gospodarstvo se izgleda izvlači iz teškoća, no taj proces neće biti brz", kazao je u svojoj zabilješci glavni ekonomist Bear Stearnsa David Brown.

Europske investicijske banke pretrpjele su značajnije gubitke nakon što je njujorška podružnica američke središnje banke Fed kazala da će se zajedno s ostalim regulatorima idući mjesec sastati sa 14 vodećih banaka radi rasprave o tržištu kreditnih derivata. Pozvane banke nisu imenovane ali se očekuje da će na sastanak doći regulatori iz Britanije, Švicarske i Njemačke.

Dionice francuske BNP Paribas oslabile su dva posto, Societe Generale više od 1,5 posto a na gubitku su bile i dionice UBS-a i Deutsche Banka.

Indeks Tokijske banke Nikkei oslabio je 0,8 posto na 12.405 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙