FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte porasle zbog zabrinutosti oko njihova utjecaja na gospodarstvo

LONDON, 18. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su učetvrtak na svjetskim tržištima dan nakon snažnog pada za gotovo tridolara budući su rekordne cijene nafte potaknule jačanje inflacije ismanjile potražnju za gorivom u najvećim svjetskim potrošačima.
LONDON, 18. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su u četvrtak na svjetskim tržištima dan nakon snažnog pada za gotovo tri dolara budući su rekordne cijene nafte potaknule jačanje inflacije i smanjile potražnju za gorivom u najvećim svjetskim potrošačima.

Barel nafte na njujorškom tržištu poskupio je 38 centi, na 63,63 dolara, nakon što je dan ranije njegova cijena pala za 2,83 dolara. Londonski Brent poskupio je također 38 centi, na 62,94 dolara.

Snažan podatak o inflaciji u Sjedinjenim Državama i upozorenje iz najvećeg svjetskog maloprodajnog lanca Wal-Marta ovoga su tjedna dali signal trgovcima da cijena nafte iznad 60 dolara uzima danak u gospodarstvu.

Cijene nafte su se više nego udvostručile u protekle dvije godine zbog dvojbi oko sposobnosti naftnih nacija da proizvedu dovoljno nafte za podmirenje potražnje najvećeg svjetskog tržišta - SAD-a, i one iz brzorastućih gospodarstava poput Kine i Indije.

No američka potražnja za naftom zabilježila je u srpnju najveći mjesečni pad u posljednje više od tri godine, objavio je Američki institut za naftu. Ta se vijest poklopila s objavom najnovijeg podatka o rastu proizvođačkih cijena u srpnju, i to većem nego što se očekivalo.

"To je prvi pravi znak da su cijene nafte počele izazivati štetu, ne na benzinskim crpkama, već industriji", kazao je Rob Laughlin iz Man Financiala.

Cijene nafte sada su niže za oko četiri dolara u usporedbi s rekordnim razinama zabilježenim prošli petak a od početka godine u prosjeku iznose 53,65 dolara. U usporedbi s 2004. nafta je poskupjela za 12 dolara.

Proizvođačke su cijene u Njemačkoj također porasle u srpnju više od očekivanja zbog visokih cijena električne energije i nafte. A pritisak visokih cijena osjećaju i najveće korporacije poput zrakoplovnih kod kojih trećinu troškova čine oni za gorivo, kao i kompanija, poput lanaca maloprodaje, koje se uvelike oslanjanju na transport.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙