FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte blizu rekordnih razina zbog nestašice goriva u SAD-u

LONDON, 2. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte zadržale su se upetak blizu rekordne razine od 69 dolara po barelu zbog krize odnestašice goriva koja je zaprijetila SAD-u dok europski političariimaju problema s utvrđivanjem koordiniranog odgovora na takvusituaciju.
LONDON, 2. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte zadržale su se u petak blizu rekordne razine od 69 dolara po barelu zbog krize od nestašice goriva koja je zaprijetila SAD-u dok europski političari imaju problema s utvrđivanjem koordiniranog odgovora na takvu situaciju.

Barel sirove nafte pojeftinio je na američkom tržištu 46 centi na 69,01 dolara. Na londonskom je tržištu barel pojeftinio 34 centa na 67,38 dolara.

SAD-u ponestaje benzina pa je američki predsjednik George W. Bush pozvao građane na štednju. Europske vlade koje imaju rezerve benzina i lož-ulja su u nedoumici kada je u pitanju njihova deblokada. Nakon donošenja odgovarajuće odluke bilo bi potrebno najmanje 10 dana da europski benzin stigne u SAD.

Washington je deblokirao dio strateških rezervi sirove nafte i ublažio propise o zaštiti okoliša koji se tiču motornih goriva, odgodivši i usvajanje zakona o brodarstvu kako bi omogućio lakši pritok nafte u Meksički zaljev.

"Čini mi se da je pritisak na tržište benzina puno ozbiljniji nego što smo u početku mislili. Budući da šteta na rafinerijama izgleda ozbiljnije nego što je bio slučaj prošle godine nakon uragana Ivan, držim da cijene neće tako skoro zabilježiti značajan pad", kazao je Tetsu Emori iz Mitsui Bussan Futures.

Nagli rast cijena benzina koje su danas 20 posto više u odnosu na protekli tjedan privukao je desetke pošiljki iz Europe ali većina njih neće stići u SAD prije listopada, pa je otvorena mogućnost jednomjesečnog razdoblja tijesne opskrbe.

Strahovanja od problema u opskrbi benzinom potisnula su u drugi plan gubitak gotovo kompletne proizvodnje sirove nafte u Meksičkom zaljevu, koja čini četvrtinu ukupne proizvodnje nafte u SAD-u, jer ju je lakše kompenzirati solidnim komercijalnim i strateškim zalihama ili pojačanom proizvodnjom u članicama OPEC-a.

Naftni kartel priopćio je u petak da je njegova referentna košarica dodatno poskupila nakon razaranja u Meksičkom zaljevu pa je po njegovoj računici u četvrtak u prosjeku stajala 61,37 dolara, odnosno čak 27 centi više nego dan ranije.

Predsjednik OPEC-a, kuvajtski ministar za naftu šeik Ahmed al-Fahd al-Sabah najavio je da će kartel sljedećeg mjeseca povećati proizvodnju za 500 tisuća barela dnevno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙