FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Brown zatražio koordiniranu akciju radi kočenja rasta cijena nafte

LONDON, 13. rujna 2005. (Hina/AFP) - Britanski ministar financijaGordon Brown odlučio je zatražiti koordiniranu akciju međunarodnezajednice kako bi se zakočio rast cijena goriva i na dulji rokstabiliziralo tržište nafte.
LONDON, 13. rujna 2005. (Hina/AFP) - Britanski ministar financija Gordon Brown odlučio je zatražiti koordiniranu akciju međunarodne zajednice kako bi se zakočio rast cijena goriva i na dulji rok stabiliziralo tržište nafte.

Istup ministra financija na konferenciji sindikata u utorak poslijepodne planiran je kao reakcija na upozorenje nekih benzinskih crpki u Britaniji da bi zbog panične kupovine uskoro mogle biti ispražnjene.

Udruženja cestovnih prijevoznika zaprijetila su blokadom zaliha goriva u znak prosvjeda protiv snažnog rasta cijena benzina, što je potpirilo bojazni od reprize 2000. kada je sličan potez prouzročio dugačke redove pred britanskim benzinskim postajama.

Iz izvadaka planiranog Brownova govora nazire se namjera britanskog ministra financija da izloži plan za koordiniranu globalnu akciju.

Ministarstvo financija objavilo je da se ministar proteklih dana sastao s predstavnicima 24 zemlje kako bi raspravili o planovima i da uskoro namjerava razgovarati i s drugim zemljama, uključujući i proizvođače nafte.

"Budući da razumijemo probleme s kojima se suočavaju prijevoznici, poljoprivrednici i vozači motornih vozila u vrijeme udvostručenih cijena nafte i budući da ćemo ustrajati u potrazi za što boljim rješenjima, naš prvi potez mora biti suzbijanje uzroka problema: to znači da se moramo pobrinuti da se poduzme koordinirana akcija na globalnoj razini kako bi se snizile cijene nafte i na dulji rok stabiliziralo tržište nafte", ističe su navodima Brownova govora.

Plan britanskog ministra financija uključuje upućivanje zahtjeva OPEC-u da poveća proizvodnju kako bi pokrio rast potražnje dok bi ostale zemlje trebale povećati upotrebu alternativnih izvora energije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙