FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Klizanje cijena nafte pred novi tjedni podatak o američkim zalihama

LONDON, 17. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte na svjetskomtržištu u srijedu su se spustile s rekordnih razina budući jepozornost ulagača bila usmjerena novom tjednom izvješću o američkimzalihama za koje se očekuje da će pokazati rast zaliha sirove nafte idestilata.
LONDON, 17. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte na svjetskom tržištu u srijedu su se spustile s rekordnih razina budući je pozornost ulagača bila usmjerena novom tjednom izvješću o američkim zalihama za koje se očekuje da će pokazati rast zaliha sirove nafte i destilata.

Barel sirove nafte na njujorškom tržištu pojeftinio je osam centi na 66 dolara. No cijena londonskog Brenta porasla je za 20 centi na 64,88 dolara.

Cijena barela nafte u prošli je petak na njujorškom tržištu zabilježila rekordnu razinu od 67,1 dolara - najvišu od početka poslovanja tog tržišta u 1983. Brent je u međuvremenu dosegnuo rekordno visoku cijenu od 66,85 dolara u ponedjeljak.

Otada su se cijene nafte spustile s tih visokih razina, dosegnutih uslijed prekida s radom dijela rafinerija u SAD-u, no na tržištima se očekuje da će njihov daljnji rast podržavati nastavljena snažna potražnja za naftom.

Najnovije tjedno izvješće američke vlade, koje se očekuje kasnije tijekom dana, vjerojatno će potvrditi da je potražnja za naftom u tom najvećem svjetskom potrošaču snažna. Po riječima trgovaca, tržišta očekuju da će ono pokazati pad zaliha benzina na tjednoj razini za 1,5 milijuna barela, što bi moglo pojačati strahove u pogledu nedovoljne opskrbljenosti tržišta. No zalihe sirove nafte i destilata trebale bi porasti, i to za 1,25 milijuna i 1,9 milijuna barela, očekivanja su tržišta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙