FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte blizu 66 dolara zbog zabrinutosti oko opskrbe

LONDON, 23. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte u utorak sudosegnule gotovo 66 dolara na američkom tržištu zbog i dalje prisutnihstrahova oko prekida globalnih isporuka koji su nadjačali vijest oobnovljenoj proizvodnji u Ekvadoru i očekivanja blagog porastaameričkih zaliha sirove nafte.
LONDON, 23. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte u utorak su dosegnule gotovo 66 dolara na američkom tržištu zbog i dalje prisutnih strahova oko prekida globalnih isporuka koji su nadjačali vijest o obnovljenoj proizvodnji u Ekvadoru i očekivanja blagog porasta američkih zaliha sirove nafte.

Cijena sirove nafte na američkom tržištu porasla je za 16 centi na 65,81 dolar po barelu. Barel nafte Brent na tržištu u Londonu poskupio je 14 centi na 64,64 dolara.

Niz prekida proizvodnje zasjenili su zadovoljavajuću visinu zaliha sirove nafte u SAD-u i potaknule rast cijena nafte ponovno prema rekordnim razinama iznad 67 dolara zabilježenim početkom mjeseca.

Proizvodnja u Ekvadoru se oporavlja no i dalje je u visini dvije trećine proizvodnje te zemlje u visini 530.000 barela na dan, budući su vlada i naftna industrija blizu postizanja dogovora s prosvjednicima koji su prekinuli proizvodnju prošlog tjedna.

Olakšanje je stiglo i iz Iraka nakon što je ponovno pokrenut izvoz iračke nafte od nekih 1,5 milijuna barela dnevno nakon što je zaustavljen na 10 sati zbog prekida opskrbe električnom energijom.

"Situacija u Ekvadoru i Iraku se, čini se, popravlja", kazao je Naohiro Niimura iz Mizuho Corporate Bank. "Ipak, tržište će ponovno bilježiti rast cijena na dugoročnoj osnovi kako se bude približavala zima".

Na strani čimbenika koji potiču klizanje cijena nafte nalazi se novo tjedno izvješće američke vlade za koje se očekuje da će pokazati rast zaliha na strani sirove nafte. "Većina na tržištu predviđa povećanje zaliha sirove nafte u SAD-u, što bi trebao pokazati podatak čija se objava očekuje u srijedu", kazao je Niimura.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙