FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte oko 64 dolara

LONDON, 19. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Rast cijena nafte u petaksu na svjetskim tržištima podržale i dalje prisutne zabrinutosti okooskudnih zaliha benzina u Sjedinjenim Državama i prekid izvoza nafteiz Ekvadora.
LONDON, 19. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Rast cijena nafte u petak su na svjetskim tržištima podržale i dalje prisutne zabrinutosti oko oskudnih zaliha benzina u Sjedinjenim Državama i prekid izvoza nafte iz Ekvadora.

Barel sirove nafte na njujorškom tržištu poskupio je 77 centi na 64,04 dolara. Cijena londonskog Brenta porasla je 80 centi na 63,20 dolara.

Iako najveća potražnja u vrijeme američke sezone vožnje traje još samo dva tjedna, neuobičajeno niske zalihe benzina kao i serija prekida rada rafinerija u SAD-u radi trgovce uznemirenima.

"Općenito, razine opskrbe su oskudne i konstantno podržavaju rast cijena na tržištu", kazao je Kazunaga Maeno, dužnosnik Mitsubishi Corp. zadužen za upravljanje rizicima.

Analitičari u Refco-u u svojoj su obavijesti napisali da bi "svaki poremećaj u opskrbi bilo na strani rafinerija ili na onoj sirove nafte mogao vrlo brzo potaknuti ponovni rast cijena prema 65 dolara za barel sirove nafte".

Iako su svjetske zalihe nafte ostale relativno robusne, prekidi u isporukama drže trgovce na oprezu. Proizvodnja Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) na najvišim je razinama u posljednjih 25 godina a kartel raspolaže s malo viškova kapaciteta kojim bi nadoknadio bilo kakve manjkove u ponudi.

Ekvador je otežao situaciju objavivši da je prekinuo izvoz nafte od nekih 144.000 barela na dan, većina kojeg ide na američko tržište, uslijed prosvjeda u pokrajini Amazona zbog razine ulaganja stranih operatera.

U Goldman Sachsu predviđaju da će cijena sirove nafte za oko pet godina u prosjeku iznositi oko 60 dolara po barelu, što je 15 dolara više u usporedbi s njihovim ranijim procjenama. Merrill Lynch je podigao svoje dugoročne procjene za 40 posto, no objavio je da očekuje cijene od svega 42 dolara za barel sirove nafte prema kraju desetljeća, odražavajući prilično različita stajališta u pogledu načina na koje će reagirati industrija na uzlet cijena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙