FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Barel nafte iznad 66 dolara pred podatak o američkim zalihama

LONDON, 24. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte na svjetskomsu tržištu u srijedu porasle u očekivanju tjednog podatka o američkimzalihama koji bi trebao pokazati smanjenje zaliha benzina, a podrškucijenama pruža i formiranje karipske oluje koja predstavlja novuprijetnju proizvodnji.
LONDON, 24. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte na svjetskom su tržištu u srijedu porasle u očekivanju tjednog podatka o američkim zalihama koji bi trebao pokazati smanjenje zaliha benzina, a podršku cijenama pruža i formiranje karipske oluje koja predstavlja novu prijetnju proizvodnji.

Cijena barela nafte na njujorškom tržištu porasla je za 56 centi na 66,27 dolara. Londonski Brent poskupio je za 46 centi, dosegnuvši 65,11 dolara.

Prekidi u isporukama u Iraku, Nigeriji, Sjevernom moru i Ekvadoru ponovno su podigli cijene nafte prema rekordnih 67,1 dolara te su pojačali zabrinutosti zbog niskih zaliha.

Trgovci su pozorno pratili početke tropske oluje koja bi mogla pogoditi naftna polja na području američkog dijela Meksičkog zaljeva.

Podršku cijenama pruža i očekivanje da će novo tjedno izvješće američke vlade o zalihama nafte, koje se očekuje tijekom poslijepodneva, pokazati rast zaliha destilata ali i pad na strani zaliha benzina u najvećem svjetskom potrošaču.

"Najveća pozornost usmjerena je na benzin, čije su zalihe vrlo niske u odnosu na potražnju. Tržište će gledati i podatke o potražnji", kazao je Kevin Norrish u Barclays Capitalu.

Izvoz iračke nafte ponovno je uspostavljen kasno u utorak nakon ranijeg prekida opskrbe električnom strujom koji je zaustavio isporuke sirove nafte od oko 1,5 milijuna dnevno, javili su izvori iz brodarskih kompanija u srijedu.

U Ekvadoru, koji većinu sirove nafte isporučuje u Kaliforniju, proizvodnja je i dalje u visini nekih 80 posto od 530.000 barela dnevne proizvodnje te zemlje nakon prošlotjednih napada na njezinu naftnu infrastrukturu.

Izjave vodećeg svjetskog izvoznika nafte Saudijske Arabije da će crpsti nafte koliko će potražnja to zahtijevati nisu uspjele oslabiti rast cijena."Unatoč naznakama o slabljenju potražnje u skorijem roku, strah i dalje postoji a tržište nije odustalo od pojačanih reakcija na vijesti o prekidima isporuka bez obzira u kojim su razmjerima", navode analitičari Refcoa u svojem izvješću.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙