FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić: treba usvajati europske standarde i ne treba robovati datumima

GUDOVEC, 2. rujna 2005. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesićizjavio je danas da Hrvatska treba usvajati standarde koji vrijede uzemljama u EU i ispunjavati uvjete te da ne treba robovati bilo kojemdatumu.
GUDOVEC, 2. rujna 2005. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je danas da Hrvatska treba usvajati standarde koji vrijede u zemljama u EU i ispunjavati uvjete te da ne treba robovati bilo kojem datumu.

Zalažem se da ostvarujemo standarde i ispunjavamo uvjete i nisam za to da robujemo bilo kojem datumu, izjavio je Mesić novinarima u Gudovcu na pitanje kako procjenjuje mogućnost ulaska Hrvatske u EU nakon jučerašnjih izjava glavne haaške tužiteljice Carle del Ponte.

Del Ponte ima svoje prioritete, međutim EU ima svoju politiku, nema Europe bez Hrvatske, nema udružene Europe bez Hrvatske i zbog toga očekujem da ćemo početi pregovore, kazao je Mesić ponavljajući da nije bitno da li će to biti ovog, ili onog datuma.

Predsjednik je istaknuo kako Hrvatska ispunjava sve zahtjeve koje joj postavljaju hrvatski zakoni. To znači da se svi pozvani u Haag moraju odazvati, oni do kojih hrvatska vlast može doći mi ćemo ih izručiti, a za one koji nisu dostupni hrvatskim vlastima, trudit ćemo se da surađujemo sa stranim službama i službama nama prijateljskih zemalja i da ispunimo svoju obvezu, kazao je.

Na pitanje kako komentira najave da će Hrvoje Petrač tražiti politički azil u Grčkoj, Mesić je kazao da bi svatko koga policija traži htio negdje dobiti politički azil.

Na upit je li moguće da Petrač od Grčke, koja je članica EU, dobije azil, odgovorio je da to nema smisla komentirati, jer ako nekoga traži Interpol onda države članice Interpola moraju reagirati.

"Koliko je financirao kampaniju predsjednika Busha, toliko je vjerojatno i moju", odgovorio je Mesić na pitanje vezano uz navode da je Petrač financirao njegovu predsjedničku kampanju, te vezano za navodne Petračeve bliske veze s Mesićevim suradnicima.

"Ja sam dva puta toga čovjeka sreo u prolazu, ali očito da bi netko htio da ja s njim imam veliko druženje", kazao je predsjednik Mesić, ističući da su sve to špekulacije i da to nema nikakve veze.

Predstavnike Koordinacije udruga cestovnih prijevoznika Hrvatske koji su danas pozvali predsjednika Mesića i premijera Ivu Sanadera da dođu u Šibenik i uvjere se u nezakonitosti u prodaji TLM-ovog "Transporta", Mesić je pozvao da pošalju sve materijale.

Ako postoje nezakonitosti potrudit ću se da institucije reagiraju, kazao je, napominjući da ni on, ni njegovi savjetnici ne mogu rješavati konkretan problem, ali mogu od odgovornih tražiti da do kraja razriješe ovaj slučaj.

Za to sam da svatko odgovara za ono što je učinio, kazao je Mesić odgovarajući i na pitanje o slučaju bivšeg direktora PPK Vrbovec Bojana Bevca, kojega se sumnjiči da je zlouporabama oštetio tvrtku za 17 milijuna kuna.

Prema pisanju medija, za Bevcom je raspisana međunarodna tjeralica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙