FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić o smjeni rabina

DELNICE, 4. rujna 2005. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić,komentirajući u Delnicama današnju konferenciju za novinarepredstavnika židovske zajednice, rekao je da je "jedna skupina uŽidovskoj općini prouzročila probleme zbog svojih financijskihinteresa kako bi mogla nesmetano raspolagati imovinom, a u tome imsmeta rabin".
DELNICE, 4. rujna 2005. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, komentirajući u Delnicama današnju konferenciju za novinare predstavnika židovske zajednice, rekao je da je "jedna skupina u Židovskoj općini prouzročila probleme zbog svojih financijskih interesa kako bi mogla nesmetano raspolagati imovinom, a u tome im smeta rabin".

Predsjednik Židovske općine Zagreb (ŽOZ) i Koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj Ognjen Kraus izjavio je danas da je rabin Kotel Da-Don u sedam godina djelovanja podijelio članove zagrebačke Židovske općine te da je to glavni razlog zašto ona nije s njim produžila ugovor. "Netočno je, kako navode mediji, da je razlog tomu sukob između vjernika i ne-vjernika", istaknuo je, uz ostalo Kraus na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj je bilo riječi o aktualnim zbivanjima u toj židovskoj općini.

Mesić je kazao da se, s obzirom na to da ta skupina zamjera rabinu što je "religiozan i piše knjige, može očekivati da će u natječaju za novoga rabina biti navedeni uvjeti da ne smije biti religiozan i pisati knjige".

Istaknuo je da ne bi bilo dobro da se rabin "protjeruje za vrijeme dok je on predsjednik države" podsjetivši da je posljednji rabin u Hrvatskoj ubijen za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Izrazio je nadu da će Židovska općina smoći snage da prevlada ove sukobe kako ne bi smjenom rabina narušila dobar odnos Hrvatske s Izraelom i Svjetskim židovskim kongresom.

Mesić je naglasio da se ovim ne miješa "u pitanje vjerskih zajednica, već da je tu riječ o raspolaganju imovinom".

Na novinarsko pitanje o izjavama uhićenog Hrvoja Petrača da on (Mesić) stalno mijenja strane, Mesić je kazao da se "onaj tko mijenja strane, sada nalazi u Grčkoj" dodavši da bi se Petrač "trebao vratiti kući".

Odgovarajući na pitanje o mogućnosti atentata na političare u Hrvatskoj, kao u Srbiji na Đinđića, Mesić je rekao kako je uvjeren da to nije moguće jer, kako je dodao, tada u Srbiji nisu bili svi isti pred zakonom, a takvo stanje nije u Hrvatskoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙