FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić: neodazivanje Gotovine Haagu otežava situaciju njemu a i Hrvatskoj

ZAGREB, 15. kolovoza 2005. (Hina) - Predsjednik Republike Stjepan Mesićizjavio je danas u interviewu za Hrvatski radio da je situacija teškaza generala Antu Gotovinu, i za Hrvatsku, ukoliko on i dalje budeinzistirao na neodazivanju Haaškom sudu.
ZAGREB, 15. kolovoza 2005. (Hina) - Predsjednik Republike Stjepan Mesić izjavio je danas u interviewu za Hrvatski radio da je situacija teška za generala Antu Gotovinu, i za Hrvatsku, ukoliko on i dalje bude inzistirao na neodazivanju Haaškom sudu.

Mesić drži da će se uskoro vidjeti što će Gotovina učiniti, jer se sada suzio prostor haaškim optuženicima generalu Ratku Mladiću i bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, a general Gotovina, ističe Mesić, nema razloga stavljati se u njihov krug. Mladić i Karadžić su planirali i izveli zločin genocida do krajnjih razmjera, rekao je Mesić.

Što će Gotovina učiniti ovisi više o njegovim savjetnicima, nego o njemu samome, smatra Mesić jer, kaže, on je sad ipak u informacijskoj blokadi.

Mesić smatra isključenim da je Gotovina u Hrvatskoj.

"Očekujem da će ove jeseni, ove godine Hrvatska početi pregovore o ulasku u Europsku uniju jer smo ispunili sve uvjete. Sve što je bilo potrebno Hrvatska je ispunila, ispunila je sve standarde i spremni smo za pregovore", rekao je Mesić.

Komentirajući najave Vlade da će ovu jesen posebnu pozornost posvetiti gospodarskom razvoju, Predsjednik je rekao da je s premijerom Sanaderom dogovorio da će prisustvovati tematskim sjednicama Vlade kada će se najviše razgovarati i o strateškim pravcima razvoja Hrvatske.

Činjenicu da je izviždan na proslavi 10. godišnjice "Oluje" u Kninu Mesić je komentirao rekavši da ga "ne zanimaju zviždači koji su dovezeni" u Knin da bi to radili, već organizatori. "Očito je to je iz jednog kruga nezadovoljnika, onih časnika koji su htjeli iskoristiti svoju poziciju u vojsci da bi vladali Hrvatskom", i koje je umirovio zbog bavljenja politikom, te, kako je rekao, još iz nekih krugova. "Njih ne zanima što ja govorim nego su nezadovoljni s hrvatskim građanima kako su mene mogli izabrati za predsjednika", rekao je Mesić.

Upitan za slučajeve neriješenih ubojstava u Osijeku 1991. i 1992., Mesić se zapitao kako je moguće da je bilo toliko slučajeva zločina, a da ih je tako malo procesuirano.

"Zakazala je pravna država, a to se može ispraviti tako da se svi slučajevi dovedu do kraja, a da se oni koji su to usporavali prozovu, da se vidi tko to priča da se bori za hrvatsku državu, a ne želi provoditi hrvatske zakone".

Na pitanje o Branimiru Glavašu i dovođenja u vezu njegovog imena s tim slučajevima, Mesić je rekao da ne treba nikog optuživati i da za utvrđivanje činjenica postoje nadležna tijela.

U interviewu za Hrvatski radio hrvatski je predsjednik govorio i o Osijeku u ratno doba, svojim odnosima s Branimirom Glavašem, ponovno je komentirao privatizaciju i sinjsku Alku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙