FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić: odlučne reforme za povećanje stranih ulaganja

ZAGREB, 1. rujna 2005. (Hina) - Želi li Hrvatska privući značajnijastrana ulaganja, a svoje gospodarstvo iz uvoznog pretvoriti uproizvodno i izvozno, potreban joj je niz odlučnih reformi, od kojihje najvažnija reforma pravosuđa, ocijenio je danas predsjednikRepublike Hrvatske Stjepan Mesić gostujući na poslovnom ručku uorganizaciji Američke trgovačke komore u Hrvatskoj.
ZAGREB, 1. rujna 2005. (Hina) - Želi li Hrvatska privući značajnija strana ulaganja, a svoje gospodarstvo iz uvoznog pretvoriti u proizvodno i izvozno, potreban joj je niz odlučnih reformi, od kojih je najvažnija reforma pravosuđa, ocijenio je danas predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić gostujući na poslovnom ručku u organizaciji Američke trgovačke komore u Hrvatskoj.

Reforma i povećanje učinkovitosti pravnog sustava najčešći je zahtjev stranih, ali i domaćih poslovnih ljudi prilikom rasprave o investicijskoj klimi u Hrvatskoj, rekao je Mesić.

Pritom je, kaže, uz sređivanje stanja zemljišnih knjiga, podjednako važno podizanje ukupne učinkovitosti sudbene vlasti, posebice u rješavanju preko milijuna neriješenih sudskih predmeta.

Isto tako, rekao je Mesić, važno je i uvođenje standarda Europske unije u hrvatski pravosudni sustav, uređenje sustava javnih nabava, izrada modela privatizacije preostalih tvrtki u državnom vlasništvu, te reforma državne uprave koja treba funkcionirati kao djelotvoran servis građana i gospodarstva.

Najvećim komparativnim prednostima Hrvatske za privlačenje stranih ulaganja, Mesić je ocijenio političku i makroekonomsku stabilnost, stupanj ekonomske razvijenosti, obrazovanu i motiviranu radnu snagu, povoljan zemljopisni položaj i razvijenu prometnu infrastrukturu.

Mesić je istaknuo i potrebu reindustrijalizacije Hrvatske, naglasio da bi strane investicije trebale više no dosad biti usmjerene u proizvodni sektor. Tomu bi, kaže, trebalo prilagoditi i zakonsku regulativu, trebalo bi što prije izraditi nacionalni razvojni program u kojemu bi strateški ciljevi bili dinamičan rast, porast proizvodnje i izvoza, te ubrzano zapošljavanje.

Upitan kako gleda na odluku Vlade o produženju roka važenja Zakona o reviziji pretvorbe i privatizacije do 30. rujna, Mesić je odgovorio kako očekuje da će Sabor pokrenuti reviziju nekih predmeta te da će odrediti duži rok za reviziju pretvorbe i privatizacije i procesuiranje onoga što je tijekom tih procesa bilo u sukobu sa zakonom.

Predsjednik se nije složio s ocjenom da je Vladina uredba negativna poruka investitorima da će se u Hrvatskoj još godinama revidirati ugovori, istaknuvši da je to poruka da u Hrvatskoj funkcionira vladavina prava.

Komentirajući poskupljenja energenata u Hrvatskoj, Mesić je rekao da bi trebalo napraviti detaljnu analizu kretanja tih cijena na svjetskom nivou, te utvrditi kada se radi o opravdanim poskupljenjima, a kada o špekulantskim razlozima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙