FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Australska policija istražuje ratnu prošlost "Kapetana Dragana"

ZAGREB, 8. rujna 2005. (Hina) - Australska vlada zatražila je dofederalne policije da provede istragu o ratnim aktivnostima DraganaVasiljkovića, australskog državljanina poznatijeg pod nadimkom"Kapetan Dragan", izvijestio je mjesni dnevnik The Australian u brojuod petka.
ZAGREB, 8. rujna 2005. (Hina) - Australska vlada zatražila je do federalne policije da provede istragu o ratnim aktivnostima Dragana Vasiljkovića, australskog državljanina poznatijeg pod nadimkom "Kapetan Dragan", izvijestio je mjesni dnevnik The Australian u broju od petka.

Australski ministar pravosuđa Chris Ellison zahtjev policiji da ispita Dragana Vasiljkovića uputio je nakon što je The Australian otkrio da "vojni zapovjednik postrojbi pobunjenih Srba u Hrvatskoj Dragan Vasiljković pod imenom Daniel Snedden živi u Perthu i radi kao instruktor golfa".

Dragan Vasiljković je tijekom Domovinskog rata vodio paravojne jedinice pobunjenih krajinskih Srba u Hrvatskoj, takozvane "crvene beretke".

"Mi kao država snažno smo predani borbi protiv ratnih zločina i privođenju krivaca pravdi", izjavio je Ellison, kako prenosi list i navodi da će australska vlada od policije zatražiti da utvrdi je li Vasiljković prekršio australske zakone vrativši se 1991. u bivšu Jugoslaviju gdje je preuzeo zapovjedništvo nad postrojbom pobunjenih Srba.

The Australian je u izdanju od 8. rujna napisao kako se Dragan Vasiljković u Perth vratio u prosincu prošle godine te da se uz igranje golfa bavi i prikupljanjem sredstava za njegov "Fond kapetana Dragana" po srpskim klubovima u Australiji.

List podsjeća da se Dragana Vasiljkovića u izvješću UN-a iz 1992. godine opisuje kao "drugog po važnosti u pobunjenoj srpskoj enklavi u Hrvatskoj iza zloglasnog Željka Ražnatovića Arkana, te da ga se optužuje za etničko čišćenje, masovno zlostavljanje i ubijanje civila i organizirana silovanja".

Hrvatski generalni konzul u Perthu Tihomir Telisman izjavio je da je bio šokiran kada je saznao Vasiljković živi u Perthu te da će odmah zatražiti da australska vlada pokrene istragu o njemu, navodi list.

"On je ubio mnogo ljudi u Hrvatskoj. On je sto posto ratni zločinac", prenio je list Telismanovu izjavu.

Graham Blewitt, bivši zamjenik tužitelja Međunarodnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) izjavio je da australske vlasti "bez oklijevanja" trebaju ispitati navode o počinjenim zločinima Dragana Vasiljkovića tijekom rata u Hrvatskoj, a kasnije i u Bosni i Hercegovini.

"Ako je bilo australskih državljana koji su otputovali u Europu i sudjelovali u ratnim zločinima, a onda se vratili, australska federalna policija ima ovlasti provesti istragu nad njima", rekao je Blewitt, navodi The Australian.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙