FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Australija će pokrenuti istragu o ratnim aktivnostima "Kapetana Dragana"

ZAGREB, 8. rujna 2005. (Hina) - Australska vlada zatražila je dofederalne policije da provede istragu o ratnim aktivnostima DraganaVasiljkovića, australskog državljana poznatijeg pod nadimkom "KapetanDragan", izvijestio je australski dnevnik The Australian 9. rujna.
ZAGREB, 8. rujna 2005. (Hina) - Australska vlada zatražila je do federalne policije da provede istragu o ratnim aktivnostima Dragana Vasiljkovića, australskog državljana poznatijeg pod nadimkom "Kapetan Dragan", izvijestio je australski dnevnik The Australian 9. rujna.

Australski ministar pravosuđa Chris Ellison zahtjev policiji da ispita Dragana Vasiljkovića uputio je nakon što je The Australian otkrio da vojni zapovjednik postrojbi pobunjenih Srba Dragan Vasiljković pod imenom Daniel Snedden živi u Perthu i radi kao instruktor golfa.

Dragan Vasiljković tijekom domovinskog rata vodio je paravojne jedinice pobunjenih krajinskih Srba u Hrvatskoj, takozvane "crvene beretke".

"Mi kao država snažno smo predani borbi protiv ratnih zločina i privođenju krivaca pravdi", izjavio je Ellison prenosi list i navodi da će vlada od policije zatražiti da utvrdi je li Vasiljković prekršio australske zakone vrativši se 1991. u tadašnju Jugoslaviju gdje je preuzeo zapovjedništvo nad postrojbom pobunjenih Srba.

The Australian je u izdanju od 8. rujna napisao kako se Dragan Vasiljković u Perth vratio u prosincu te da se uz igranje golfa bavi i prikupljanjem sredstava za njegov "Fond Kapetana Dragana" po srpskim klubovima u Australiji.

List podsjeća da se Dragana Vasiljkovića u izvješću UN-a iz 1992. godine opisuje kao "drugog po važnosti" u pobunjenoj srpskoj enklavi u Hrvatskoj iza zloglasnog Željka Ražnjatovića Arkana, te da ga se optužuje za etničko čišćenje, masovno zlostavljanje i ubijanje civila i organizirana silovanja.

Hrvatski generalni konzul u Perthu Tihomir Telisman izjavio je da je bio šokiran kada je saznao Vasiljković živi u Perthu te da će odmah zatražiti australske vlade da pokrene istragu o njemu, navodi list.

"On je ubio mnogo ljudi u Hrvatskoj. On je sto posto ratni zločinac", prenio je list Telismanovu izjavu.

Graham Blewitt, bivši zamjenik tužitelja Međunarodnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji izjavio je da australske vlasti "bez oklijevanja" trebaju ispitati navode o počinjenim zločinima Dragana Vasiljkovića tijekom rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

"Ako je bilo australskih državljana koji su otputovali u Europu i sudjelovali u ratnim zločinima, a onda se vratili, australska federalna policija ima ovlasti provesti istragu nad njima", rekao je Blewitt, navodi The Australian.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙