FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lora: suđenje bez optužbe i za ratni zločin

SPLIT, 6. rujna 2005. (Hina) - Zamjenik županijske državne odvjetnice uSplitu Michelle Squiccimaro potvrdio je u utorak, uoči početka ponovnasuđenja osmorici bivših vojnih policajaca optuženih za ratni zločinnad civilima u vojnom zatvoru Lori 1992., kako istraga kojom ih sesumnjiči i za zločin nad ratnim zarobljenicima još nije dovršena, paće suđenje u ponedjeljak početi po neizmijenjenoj optužnici.
SPLIT, 6. rujna 2005. (Hina) - Zamjenik županijske državne odvjetnice u Splitu Michelle Squiccimaro potvrdio je u utorak, uoči početka ponovna suđenja osmorici bivših vojnih policajaca optuženih za ratni zločin nad civilima u vojnom zatvoru Lori 1992., kako istraga kojom ih se sumnjiči i za zločin nad ratnim zarobljenicima još nije dovršena, pa će suđenje u ponedjeljak početi po neizmijenjenoj optužnici.

Tužiteljstvo je, podsjetio je Squiccimaro, istragu kanilo završiti prije početka novog suđenja i, ako postoje osnove za podizanje optužnice, pripojiti je postojećoj kako bi se vodio jedan postupak. "Međutim, do sada osim ispitivanja okrivljenika nije obavljena nijedna radnja, pa sumnjam da će to tako uskoro biti, jer kad počne suđenje, ne će se moći usporedno voditi i istraga po drugoj kaznenoj prijavi, jer ćemo i ja i branitelji biti zauzeti na glavnoj raspravi", kazao je zamjenik županijske državne odvjetnice.

Po svemu sudeći, ako se podigne optužnica nakon završetka istrage, kazao je Squiccimaro, išlo bi se s novim suđenjem za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima. Dodao je kako za sada nema nikakvih teškoća u pripremanju glavne rasprave u ponovljenu postupku za ratni zločin nad civilima koja počinje u ponedjeljak, 12. rujna. "Pozivi svim svjedocima su poslani, a o njima ovisi hoće li se ovaj put odazvati", zaključio je.

Zamjenik županijske državne odvjetnice tijekom istrage razgovarao je s nekim oštećenicima i svjedocima događaja u Lori u Beogradu i Banjoj Luci, no njihove izjave nemaju pravnu snagu i ne mogu poslužiti u istrazi, izvijestio je tada ŽDO.

Optužnica za ratni zločin nad civilima u vojno-istražnom centru Lori u Splitu podignuta je 2000. protiv osmorice bivših vojnih policajaca od kojih su četvorica u pritvoru, a za ostalima je raspisana tjeralica pošto im je u rujnu prošle godine Vrhovni sud odredio pritvor. U bijegu je i prvooptuženi Tomislav Duić, upravitelj zatvora u prijepornom razdoblju od ožujka do rujna 1992.

Optuženi vojni policajci na prvom su suđenju, koje je vodio sudac Slavko Lozina 2002., oslobođeni optužbe, no tu je presudu Vrhovni sud prošle godine ukinuo i vratio na ponovan postupak pred izmijenjenim Sudskim vijećem kojim predsjeda sutkinja Spomenka Tonković.

U međuvremenu je pokrenuta i nova istraga protiv petorice od njih za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima u istom razdoblju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙