FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beograd: sedmorica optužena za ratni zločin u Zvorniku godine 1992.

BEOGRAD,12. kolovoza(Hina) - Tužiteljstvo za ratne zločine u Beograduu petak je podignulo optužnicu protiv sedam osoba optuženih za ratnizločin u Zvorniku godine 1992., to jest za ubojstvo najmanje 19 civilai protjerivanje 1822 civila muslimanske nacionalnosti iz Zvornika.
BEOGRAD,12. kolovoza(Hina) - Tužiteljstvo za ratne zločine u Beogradu u petak je podignulo optužnicu protiv sedam osoba optuženih za ratni zločin u Zvorniku godine 1992., to jest za ubojstvo najmanje 19 civila i protjerivanje 1822 civila muslimanske nacionalnosti iz Zvornika.

Predmet "Zvornik" prvi je predmet koji je u lipnju prošle godine Međunarodni sud za ratne zločine u Den Haagu prepustio nekom pravosuđu u regiji.

Svi su optuženici u pritvoru. Petorica su uhićena u veljači ove godine, a ratni predsjednik Zvornika Branko Grujić predao se pravosudnim tijelima u Srbiji 1. lipnja ove godine. Dragutin Dragićević, sedmi optuženik, u pritvoru je od lipnja 2002. godine na osnovi još nepravomoćne presude kojom je osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina u Sjeverinu.

Kako je priopćilo Tužiteljstvo u Beogradu, za prisilno preseljavanje stanovništva od početka svibnja do polovice srpnja 1992. godine iz sela Kozluka i Skočića u Republiku Mađarsku optuženi su tadašnji predsjednik zvorničke općine Branko Grujić i tadašnji zapovjednik Štaba teritorijalne obrane u Zvorniku Branko Popović.

Optužnicom su obuhvaćeni, kako se dodaje, "i monstruozni zločini u kojima je ubijeno najmanje 19 civila muslimanske nacionalnosti" u Domu kulture u Čelopeku, na poljoprivrednom dobru "Ekonomija" i u mjestu zvanom "Ciglana" u zvorničkoj općini.

Za te su zločine, osim Grujića i Popovića, optuženi pripadnici "Žutih osa", postrojbe koja je bila u sastavu zvorničke Teritorijalne obrane, Duško Vučković, Dragan Slavković, Ivan Korać, Siniša Filipović i Dragutin Dragićević.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙