FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OPEC najavio angažman na stabilizaciji tržišta nafte nakon uragana Katrina

BEČ, 1. rujna 2005. (Hina/AFP) - Organizacija zemalja-proizvođača nafte(OPEC) objavila da će uložiti maksimalne napore kako bi osiguralastabilnost globalnog tržišta nafte nakon uragana Katrina, najavivši daće o mogućim mjerama raspraviti na predstojećem summitu.
BEČ, 1. rujna 2005. (Hina/AFP) - Organizacija zemalja-proizvođača nafte (OPEC) objavila da će uložiti maksimalne napore kako bi osigurala stabilnost globalnog tržišta nafte nakon uragana Katrina, najavivši da će o mogućim mjerama raspraviti na predstojećem summitu.

OPEC je u službenom priopćenju izrazio žaljenje američkoj vladi i građanima nakon pustošenja koje je u saveznim zemljama na jugu SAD-a prouzročio uragan Katrina, odnoseći sa sobom ljudske živote i uništavajući imovinu.

"Izražavamo najdublju sućut obiteljima i prijateljima svih građana koji su stradali ili su pretrpjeli štetu u toj prirodnoj katastrofi nezamislivih dimenzija", navodi se u priopćenju koje je potpisao predsjednik OPEC-a, kuvajtski ministar za naftu šeik Ahmed al-Fahd al-Sabah.

U poruci upućenoj američkom ministru energetike Samuelu Bodmanu predsjednik OPEC-a uvjeravao je SAD da će članice OPEC-a "nastaviti svoja nastojanja usmjerena na dobru opskrbljenost tržišta sirovom naftom koju ono traži i da je spreman razmotriti i ostale eventualne mjere pomoći".

Šeik Ahmed al-Fahd al-Sabah dodao je da će članice OPEC-a na summitu zakazanom 19. i 20. rujna u Beču raspraviti o "dodatnim mjerama kako bi sukladno svojim mogućnostima osigurale stabilnost svjetskih tržišta energenata kao temeljni uvjet očuvanja gospodarskog rasta i poticanja blagostanja u svijetu".

Po podacima američke vlade, uragan Katrina prouzročio je zatvaranje oko 95 posto proizvodnje sirove nafte i 88 posto proizvodnje prirodnog plina u Meksičkom zaljevu, koja čini oko četvrtinu ukupne proizvodnje nafte u SAD-u.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙