FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICG predlaže zabranu rada Karadžićevog SDS-a

SARAJEVO,7. rujna(Hina) - Međunarodna krizna skupina (ICG), nevladinaorganizacija sa sjedištem u Bruxellesu koja se bavi analiziranjemsvjetskih kriznih žarišta, predložila je poduzimanje radikalnih mjeraprotiv vodeće političke stranke bosanskih Srba zbog njezina odbijanjada prihvati preustroj policijskih snaga u Bosni i Hercegovini.
SARAJEVO,7. rujna(Hina) - Međunarodna krizna skupina (ICG), nevladina organizacija sa sjedištem u Bruxellesu koja se bavi analiziranjem svjetskih kriznih žarišta, predložila je poduzimanje radikalnih mjera protiv vodeće političke stranke bosanskih Srba zbog njezina odbijanja da prihvati preustroj policijskih snaga u Bosni i Hercegovini.

U izvješću ICG-ja objavljenom ovog tjedna na internet stranici te organizacije, Visokom predstavniku za BiH Paddyju Ashdownu predloženo je da zabrani rad Srpske demokratske stranke (SDS), čiji je utemeljitelj Radovan Karadžić, uz podsjećanje kako je ometanje preustroja policije samo još jedan dokaz trajnog djelovanja te političke stranke usmjerenog na ometanje stabiliziranja stanja u BiH i cjelovitu provedbu Daytonskog sporazuma.

Međunarodna krizna skupina, kojom trenutačno predsjedava bivši povjerenik Europske unije Chris Patten, analizira stanje u više od 40 država svijeta, a Bosnom i Hercegovinom bavi se otkako je okončan rat u toj zemlji ukazujući na postojeće poteškoće i nudeći moguća rješenja.

U najnovijem izvješću posvećenom BiH, ICG podsjeća kako je preustroj policije temeljni preduvjet koje je Europska komisija postavila kako bi s tom zemljom započela pregovore o stabilizaciji i pridruživanju.

Iako je ranije ove godine, uz posredovanje bivšeg belgijskog premijera Wilfrieda Martensa, izrađen prijedlog novog ustroja i organizacije policije na državnoj razini, o njemu se još uvijek pregovara, jer predstavnici bosanskih Srba odbijaju prihvatiti model novih policijskih regija koje bi prelazile postojeće entitetske granice.

Prijedlog Martensova povjerenstva sadržavao je nekoliko opcija, a ICG u svom izvješću sugerira kako bi za BiH bilo najbolje da ima pet policijskih regija te da se osigura puna samostalnost budućeg ravnatelja policije, odnosno da se ne postavljaju njegovi zamjenici koji bi dolazili iz entiteta.

Propadnu li pak pregovori o preustroju policije, ICG drži kako zbog toga zabranom rada treba kazniti SDS.

U međuvremenu od čelništva Europske unije zatraženo je jačanje pritiska na vlasti Republike Srpske ali i Srbije i Crne Gore ne bi li se predloženi model preustroja policije ipak prihvatio.

Kritičke primjedbe ICG je uputio i na račun Policijske misije Europske unije u BiH (EUPM).

Ocjenjujući kako je to neučinkovita organizacija s nejasno definiranim mandatom, Uniji je predloženo raspuštanje EUPM-a i uspostava neke nove misije koja bi imala ovlasti smjenjivati lokalne policijske dužnosnike.

Izvješće ICG-a uslijedilo je samo dva dana nakon što je Paddy Ashdown otvoreno zaprijetio SDS-u kaznenim mjerama u slučaju neuspjeha pregovora o preustroju policije koji se vode već 11 mjeseci.

Ashdown međutim nije naznačio kakve bi mjere mogao poduzeti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙