FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kotel Da Don više nije glavni rabin Hrvatske

ZAGREB, 7. rujna 2005. (Hina) - Koordinacija židovskih općina uHrvatskoj odlučila je reprezentativnom većinom glasova da Kotel Da Donviše nije glavni rabin Hrvatske, izvijestio je predsjednikKoordinacije židovskih općina u Hrvatskoj i predsjednik Židovskeopćine Zagreb (ŽOZ) Ognjen Kraus.
ZAGREB, 7. rujna 2005. (Hina) - Koordinacija židovskih općina u Hrvatskoj odlučila je reprezentativnom većinom glasova da Kotel Da Don više nije glavni rabin Hrvatske, izvijestio je predsjednik Koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj i predsjednik Židovske općine Zagreb (ŽOZ) Ognjen Kraus.

Na konferenciji za novinare održanoj u utorak navečer u zagrebačkoj Židovskoj općini nakon sastanka Koordinacije, Kraus je istaknuo kako je to konačna odluka.

Napomenuo je kako je na Koordinaciji zaključeno da se neće iznositi podatci o tomu kako su općine pojedinačno glasovale. Izvijestio je da je na sastanku Koordinacije bio i rabin Kotel Da-Don, te da je nakon glasovanja otišao sa sastanka.

Da je odluka donesena reprezentativnom većinom glasova članova Koordinacije potvrdila je i predsjednica Židovske općine Dubrovnik Sabrina Horović.

Ocijenila je da ta odluka potvrđuje jedinstvo židovske zajednice i židovskih općina u Hrvatskoj te da je to i glavna poruka s večerašnjega sastanka Koordinacije.

Predsjednica najstarije židovske općine u Hrvatskoj ponovila je da nije riječ o otkazu rabinu Kotelu Da Donu već da Židovska općina Zagreb nije produžila ugovor s rabinom Kotelom Da-Donom, koji se inače obnavljao svake godine tijekom proteklih sedam godina.

S tim u vezi, Kraus je podsjetio da je rabin Da Don imao sa zagrebačkom Židovskom općinom isključivo ugovor za glavnoga rabina Hrvatske te kako o demokratičnosti cijeloga postupka u židovskoj zajednici govori činjenica da je o tomu pitanju raspravljala Koordinacija.

Kraus je najavio kako će u Židovsku općinu Zagreb početkom listopada iz inozemstva kao gost doći privremeni rabin tako da židovska zajednica neće biti bez rabina za nadolazeće vjerske blagdane.

Kad je pak riječ o natječaju za novoga rabina Koordinacija je odlučila da će dvije skupine - jedna u Židovskoj općini Zagreb a druga u Koordinaciji - donijeti novi pravilnik o tomu koje uvjete treba ispuniti osoba koja će biti glavni rabin Hrvatske.

Kraus nije htio o tomu podrobnije govoriti te je samo potvrdio da se razmišlja o kandidatu za to mjesto.

Komentirajući, na novinarsko pitanje, mogućnost osnivanja alternativne židovske općine u Zagrebu te alternativne Koordinacije, Kraus je odgovorio da o osnivanju novih židovskih općina odlučuje Koordinacija židovskih općina u Hrvatskoj.

Predsjednica Židovske općine Dubrovnik Sabrina Horović naglasila je da su svi članovi Koordinacije bili izrazito protiv osnivanja alternativne židovske općine u Zagrebu.

Koordinacija okuplja deset židovskih općina koliko ih danas ima u Hrvatskoj, a svaka općina ima jedan glas bez obzira na to koliko ima članova. Najviše članova, oko 80 posto od ukupnoga broja Židova u Hrvatskoj, danas ima zagrebačka Židovska općina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙