FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Benedikt XVI. molio za žrtve holokausta

KOELN, 19. kolovoza 2005. (Hina/AFP) - Papa Benedikt XVI. , koji je uposjetu Njemačkoj povodom Svjetskog susreta mladeži, molio je u petakpred memorijalnim centrom za žrtve holokausta u sinagogi u Koelnu.
KOELN, 19. kolovoza 2005. (Hina/AFP) - Papa Benedikt XVI. , koji je u posjetu Njemačkoj povodom Svjetskog susreta mladeži, molio je u petak pred memorijalnim centrom za žrtve holokausta u sinagogi u Koelnu.

Papa Benedikt XVI. počeo je u petak, drugi dan posjeta svojoj domovini, kurtoaznim posjetom njemačkom predsjedniku Horstu Koehleru u Bonnu, a u 12 sati je stigao u sinagogu u Koelnu, u prvi posjet nekog Pape sinagogi u inozemstvu.

Benedikt XVI. prvo je prisustvovao molitvi za mrtve. Potom je nekoliko trenutaka molio ispred memorijalnog centra za židovske žrtve nacizma.

Njemački papa Benedikt XVI. osudio je "pojavu novih znakova antisemitizma", kao i izražavanje "općeg neprijateljstva prema strancima", tijekom posjeta sinagogi u Koelnu.

"Danas se, nažalost, pojavljuju novi znakovi antisemitizma i manifestiraju različiti oblici neprijateljstava prema strancima", kazao je Papa.

"Kako u tome ne vidjeti razlog za zabrinutost i oprez? " , upitao se Papa.

"Katolička crkva angažira se u korist tolerancije, poštivanja, prijateljstva i mira među narodima, kulturama i vjeroispovijestima", dodao je Benedikt XVI.

Benedikt XVI. drugi je Papa koji posjećuje sinagogu nakon Ivana Pavla II. u Rimu 1986..

Papa Benedikt XVI. izjavio je u četvrtak, po dolasku u koelnsku zračnu luku, da će njegovi susreti sa židovskim i muslimanskim čelnicima biti važan iskaz "zajedničke predanosti pravednoj i bratskoj budućnosti usredotočenoj na čovječnost", pozvavši na dijalog s onim koji nisu kršćani.

Papa je kasnije u četvrtak tijekom boravka u Koelnu s gornje palube katamarana pozdravio mnoštvo hodočasnika na obalama Rajne, posjetio gotičku katedralu te se provezao ulicama Koelna, gdje su ga pozdravile desetine tisuća ljudi na putu ka nadbiskupskom dvoru, kličući "Bedetto, Benedetto".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙