FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vođa KKK-a pušten iz zatvora

WASHINGTON, 14. kolovoza 2005. (Hina) - Jedan od najčuvenijihpripadnika Ku Klux Klana Edgar Ray Killen pušten je u subotu izzatvora u kojem je proveo nešto više od godinu dana zbog ubojstvatrojice boraca za ljudska prava još daleke 1964.
WASHINGTON, 14. kolovoza 2005. (Hina) - Jedan od najčuvenijih pripadnika Ku Klux Klana Edgar Ray Killen pušten je u subotu iz zatvora u kojem je proveo nešto više od godinu dana zbog ubojstva trojice boraca za ljudska prava još daleke 1964.

Ubojstvo trojice aktivista prikazano je u filmu "Mississippi Burning" Alana Parkera, a Killen (80) je tek prošle godine osuđen na 60 godina zatvora zbog trostrukog ubojstva koje se dogodilo prije 41 godinu i za koje se na sudu nije nimalo pokajao.

Na zadovoljstvo brojnih rasističkih skupina u SAD-u Killen je pušten iz zatvora nakon što je uplaćena garancija od 600.000 dolara i trenutno je u svom rodnom gradiću Philadelphia, u državi Mississippi. Novac za garanciju je skupilo nekoliko Killenovih istomišljenika.

Čuveno ubojstvo dogodilo se 21. lipnja 1964. kada su iz New Yorka trojica aktivista, od kojih dvojica Židovi i jedan Afroamerikanac, stigli u Mississippi kako bi pomogli crnačkom stanovništvu oko glasovanja. Automobil sa njihovim tijelima pronađen je u močvari, a iako je Killen tada policiji priznao ubojstvo, presuda je donešena mnogo godina kasnije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙