FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osijek: obnovljen spomenik židovskim stradalnicima u Drugom svjetskom ratu

OSIJEK, 26. kolovoza 2005. (HIna) - Na Tenjskoj cesti kod Osijeka danasje održana svečanost u povodu otkrivanja obnovljenog spomenikažidovskim stradalnicima Drugog svjetskog rata koji je podignut namjestu gdje je 1942. bio prihvatni logor kroz koji je prošlo oko 1500Židova s osječkog područja i BiH.
OSIJEK, 26. kolovoza 2005. (HIna) - Na Tenjskoj cesti kod Osijeka danas je održana svečanost u povodu otkrivanja obnovljenog spomenika židovskim stradalnicima Drugog svjetskog rata koji je podignut na mjestu gdje je 1942. bio prihvatni logor kroz koji je prošlo oko 1500 Židova s osječkog područja i BiH.

Logor je postojao oko dva mjeseca, poslije su Židovi odvedeni u prihvatni centar u Đakovu, a nakon toga u Jasenovac i Auschwitz, rekao je predsjednik osječke Židovske općine Damir Lajoš.

Spomenik, u znak sjećanja na židovska stradanja, podignut je 1987., a obnovljen 2004., nakon što je razminirano okolno područje. U olujnom nevremenu u proljeće ove godine spomenik je srušen, a njegovo ponovno podizanje financirao je Grad Osijek.

Osječki gradonačelnik Anto Đapić istaknuo je kako dolazak na to mjesto ispunjava dvojakim osjećajem, s jedne strane žaljenjem zbog onoga što se u logoru dogodilo, a s druge strane zadovoljstvom što se na dostojanstven način obilježilo to mjesto stradanja i tako odalo počast svim žrtvama holokausta.

Dodao je kako ni jedan zločin ne smije biti zaboravljen, kako se ne smije dopustiti da mržnja nadvlada ljubav, a netolerancija toleranciju.

Đapić je najavio da će Grad Osijek financirati i uređenje okoliša oko spomenika.

Na svečanosti je bila i Jolan Strapač, 80-godišnja Osječanka, koja je u logoru provela 20-ak dana i danas je jedini živi svjedok događanja u logoru. U ratu je izgubila gotovo cijelu obitelj, a po njezinu kazivanju samo tri osobe iz toga logora preživjele su Drugi svjetski rat.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙