FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sisak: Pripadnici madžarske nacionalne manjine obilježili Dan državnosti

SISAK, 20. kolovoza 2005. (Hina) - Pripadnici madžarske nacionalnemanjine večeras su u Sisku proslavili Dan državnosti RepublikeMadžarske i blagdan Svetoga Stjepana.
SISAK, 20. kolovoza 2005. (Hina) - Pripadnici madžarske nacionalne manjine večeras su u Sisku proslavili Dan državnosti Republike Madžarske i blagdan Svetoga Stjepana.

Predstavnik mađarske nacionalne manjine u Sisačko-moslavačkoj županiji i član sisačkoga Gradskog poglavarstva Arpad Kiš je naglasio da je Hrvatska donošenjem Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i osnivanjem lokalnih vijeća nacionalnih manjina napravila veliki napredak u razvoju prava nacionalnih manjina i primjeni standarda Europske unije te da Madžari uživaju sva svoja prava u Hrvatskoj i ravnopravni su sa većinskim narodom - Hrvatima.

Građanima Siska i Sisačko-moslavačke županije, koji slave Dan državnosti i blagdan Svetoga Stjepana, prigodnim riječima čestitali su članovi sisačkoga Poglavarstava i Sisačko-moslavačke županije Nikola Tadić i Ljubica Ivšić.

Okupljenim Dan državnosti i blagdan čestitao je predstavnik Vijeća mađarske nacionalne manjine u Hrvatskoj Peter Sekereš, rekavši kako je u Hrvatskoj po popisu iz 2001. bilo 16.800 Madžara, ali da je broj onih koji se osjećaju pripadnicima mađarske nacionalnosti nešto veći.

Podsjetio je da je na početku Domovinskog rata u Baranji poginulo šest od 12 madžarskih učitelja te da je Mađarska skrbila za veliki broj svojih sunarodnjaka i Hrvata s područja Baranje i Slavonije tijekom Domovinskog rata, zbog čega se Madžari u Hrvatskoj osjećaju ponosnima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙