FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kraus uputio otvoreno pismo predsjedniku Mesiću

ZAGREB, 2. rujna 2005. (Hina) - Predsjednik Židovske općine ZagrebOgnjen Kraus istaknuo je danas u otvorenom pismu predsjedniku StjepanuMesiću da je odluka dvotrećinskog dijela Vijeća Židovske općine da sene sklapa novi ugovor s rabinom Kotelom Da-Donom donesena na temeljubrojnih i na sjednici detaljno iznesenih razloga koji nisu ni u kakvojvezi s vjerskim ili ateističkim opredjeljenjem članova.
ZAGREB, 2. rujna 2005. (Hina) - Predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus istaknuo je danas u otvorenom pismu predsjedniku Stjepanu Mesiću da je odluka dvotrećinskog dijela Vijeća Židovske općine da se ne sklapa novi ugovor s rabinom Kotelom Da-Donom donesena na temelju brojnih i na sjednici detaljno iznesenih razloga koji nisu ni u kakvoj vezi s vjerskim ili ateističkim opredjeljenjem članova.

Kraus je reagirao otvorenim pismom nakon što je Mesić jučer izjavio da su za smjenu rabina Kotela Da-Dona zaslužni uglavnom ateisti i da je to učinjeno iz nekih drugih, a ne vjerskih razloga.

Kraus u pismu navodi da uvažavanjem i poštivanjem članova Židovske općine i ovaj put ovisi opstanak te 200 godina stare zajednice kojoj je u Drugom svjetskom ratu brutalno pobijen najveći broj članstva.

"Upravo ti davni događaji bili su, kao što zacijelo i sami znate, razlozi da je odmah po bombaškom napadu na Općinu 1991., a uz suglasnost tadašnje Vlade RH i Predsjedništva Židovske općine Zagreb, u njezinu zgradu iz Ministarstva obrane stiglo oružje koje citirate", kaže Kraus u pismu predsjedniku Mesiću.

A kada je riječ o vanjskom računu Općine, koji isto tako spominjete u svojoj jučerašnjoj izjavi, taj je račun nakon Drugog svjetskog rata otvoren prilozima međunarodnih organizacija za slučaj ponovljene ratne i životne opasnosti za članove naše male zajednice, nastavlja u pismu Kraus. Upravo tim, na nesreću svih građana Hrvatske, nedavnim ratnim opasnostima taj je račun uz donacije međunarodnih židovskih organizacija pomogao, ne samo u spašavanju ljudskih života, nego i u širenju međunarodnog ugleda mlade države Hrvatske, ističe Kraus.

"Podsjećajući nas na žrtvu davnog rabina Miroslava Šaloma Freiberga, Vi samo potkrjepljujete našu tezu za dolaskom novog rabina. Jer dok je ovaj prvi žrtvovao sve, pa i svoj život, za ovu općinu, rabin Kotel Da-Don sve je poduzeo samo da ju razdvoji", kaže Kraus u otvorenom pismu Mesiću.

Kraus je izrazio žaljenje što je, kako navodi, predsjednik Mesić, "usprkos pravovremenim upozorenjima, podlegao zlonamjernim i netočnim informacijama koje štete, ne samo ugledu zagrebačke Židovske općine, nego i njemu".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙