FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bivši SS-časnik odmara se na talijanskom jezeru

RIM, 11. kolovoza 2005. (Hina/AR) - Bivši nacistički časnik, osuđen uItaliji na doživotni zatvor, Erich Priebke (92) na godišnjem je odmoruu vili na talijanskom jezeru Maggiore, piše list Repubblica odčetvrtka.
RIM, 11. kolovoza 2005. (Hina/AR) - Bivši nacistički časnik, osuđen u Italiji na doživotni zatvor, Erich Priebke (92) na godišnjem je odmoru u vili na talijanskom jezeru Maggiore, piše list Repubblica od četvrtka.

Erich Priebke (1913.) je u društvu prijatelja, slikara Dietricha Bicklera (65) u vili s vrtom na brežuljku iznad jezera Maggiore. Prilaz kući čuvaju dvojica agenata talijanske specijalne policije (Digos) u civilu, koji ne dopuštaju nikakvo fotografiranje. U kući su još dvojica policajaca koji nadziru bivšeg SS-ovca i čuvaju ga od nepoželjnih posjetitelja. Priebke je, po talijanskim zakonima, "zaslužio" odmor izvan zatvora zbog dobrog ponašanja.

Kao odgovornog za smrt strijeljanjem 335 talijanskih civila, od kojih su mnogi bili Židovi, 24. ožujka 1944. u Rimu, nakon što su pripadnici talijanskog pokreta otpora u glavnom gradu ubili 33 njemačka vojnika, talijanski sud osudio je Priebkea godine 1998. na doživotni zatvor.

Talijanski tisak prenosi reakcije kojima se osuđuje Priebkeov odmor iako ga je odobrio sud. Za komuniste riječ je o "skandaloznom odmoru". Nacionalna udruga talijanskih partizana (ANPI) govori o "sramoti".

"Mislim da bi Priebke morao biti u zatvoru, a ne na odmoru", izjavio je potpredsjednik ANPI-ja Tino Casali. Podsjetio je da su upravo po mjestima na sjeveru Italije nacisti na kraju Drugoga svjetskog rata strijeljali mnoge civile i 43 mlada partizana.

Odvjetnik Carlo Taormina, bivši branitelj bivšega časnika SS-a, izjavio je da su sve to "sterilne rasprave", dodajući kako se Priebke odmara zahvaljujući sudskoj odluci.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙