FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Židovska općina Zagreb: Neprihvatljiv istup predsjednika Mesića

ZAGREB, 5. rujna 2005. (Hina) - Židovska općina Zagreb ocijenila jedanas da je predsjednik Republike Stjepan Mesić usprkos potpununepoznavanju i nerazumijevanju osnovnog spora u zagrebačkoj Židovskojopćini u svojem jučerašnjem istupu iznio nekoliko netočnih, neodrživihi politički više nego nedopustivih kvalifikacija.
ZAGREB, 5. rujna 2005. (Hina) - Židovska općina Zagreb ocijenila je danas da je predsjednik Republike Stjepan Mesić usprkos potpunu nepoznavanju i nerazumijevanju osnovnog spora u zagrebačkoj Židovskoj općini u svojem jučerašnjem istupu iznio nekoliko netočnih, neodrživih i politički više nego nedopustivih kvalifikacija.

"Mesić se usudio nazvati čak i jedva preživjele članove zagrebačke Židovske općine, spašene od nacističkih progona, nacistima! To je za svakog Židova u bilo kojem dijelu svijeta uvrjeda koja pokazuje ne samo nepoznavanje živih nego i nepoštivanje svih onih milijuna mrtvih", ističe se u priopćenju zagrebačke Židovske općine.

Smatraju da bi takav prošlonedjeljni istup Predsjednika Republike Hrvatske teško bio moguć i prihvatljiv i u jednoj civiliziranoj i demokratskoj zemlji.

"Ugovor s rabinom kao namještenikom zagrebačke Židovske općine bio je sklopljen na rabinov zahtjev, uvijek iznova samo na godinu dana i ne obnavlja se, kao što nam Predsjednik podmeće, zbog njegove religioznosti, već upravo zbog njegove krivo primijenjene religioznosti koja se bitno razlikuje od tradicije zagrebačkog židovstva", stoji u priopćenju.

Kao svaki ugovor i taj podliježe raskidu, pa se zaista postavlja pitanje zašto takvu predsjedničku zaštitu ne dobiva svaki radnik ili namještenik u Hrvatskoj kad mu naredbodavac uručuje otkaz, pita se Židovska općina.

Na kraju, kao deklariran zastupnik prava i pravne države, što navodi Predsjednika da se upušta u ocjene rada legalno izabrana vodstva Židovske općine i da ga čak optužuje da se "zbog svojih financijskih interesa i želje da raspolaže općinskom imovinom želi riješiti rabina"? To su nedokazane i sramotne optužbe za koje bi svaki hrvatski građanin morao odgovarati pred sudom, ističe se u priopćenju koje je potpisala pročelnica Odbora za informiranje zagrebačke Židovske općine Zora Dirnbach.

Predsjednik Mesić, komentirajući jučer u Delnicama konferenciju za novinare predstavnika židovske zajednice, rekao je da je "jedna skupina u Židovskoj općini prouzročila probleme zbog svojih financijskih interesa kako bi mogla nesmetano raspolagati imovinom, a u tome im smeta rabin". Mesić je kazao da se, s obzirom na to da ta skupina zamjera rabinu što je "religiozan i piše knjige, može očekivati da će u natječaju za novoga rabina biti navedeni uvjeti da ne smije biti religiozan i pisati knjige".

Istaknuo je da ne bi bilo dobro da se rabin "protjeruje za vrijeme dok je on predsjednik države", podsjetivši da je posljednji rabin u Hrvatskoj ubijen za vrijeme Drugoga svjetskog rata. Izrazio je nadu da će Židovska općina smoći snage i prevladati te sukobe kako ne bi smjenom rabina narušila dobar odnos Hrvatske s Izraelom i Svjetskim židovskim kongresom.

Po pisanju "Jutarnjeg lista" predsjednik Mesić je tom prigodom rekao i da se "jedna skupina ljudi u zagrebačkoj židovskoj općini ponaša poput nacista u Drugom svjetskom ratu. Po istome principu po kojemu su Židove tjerali u logore sada rabina žele istjerati iz Hrvatske", rekao je predsjednik Mesić, a prenosi "Jutarnji list".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙