FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4.30 sati

ZAGREB, 28. kolovoza 2005.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijihdogađaja do 4.30 sati:
ZAGREB, 28. kolovoza 2005.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događaja do 4.30 sati:

BAGDAD

Četiri sunitska ministra u iračkoj vladi i sunitski zamjenik predsjednika vlade iznijeli su u subotu svoje primjedbe na nacrt iračkog ustava, navodeći u izjavi 13 točaka za koje kažu da trebaju izmjenu i doradu.

Točke koje su naveli kao neprihvatljive uključuju raspodjelu broja mjesta u vladi i s obzirom na vjerske sekte, odgodu odluke o federalizmu "za buduće razdoblje", dopuštanje posebnog statusa za Kurde i uklanjanje svakog spominjanja stranke Baath Sadama Huseina iz nacrta. Oni također ustraju na tome da ustav mora očuvati "arapski identitet" Iraka. Sadašnji prijedlog ustava o Iraku govori kao o islamskoj, ali ne i arapskoj, naciji.

BAGDAD

Irački sunitski političari su članove svoje zajednice u subotu upozorili da ne pribjegnu nasilju ako se njihovi zahtjevi za donošenjem amandmana na ustav ne ispune i pozvali ih da na referendumu glasuju protiv nacrta ustava.

Poziv sunitskih političara upućen je u trenutku dok raste strah od pobune ukoliko šijiti i Kurdi, koji dominiraju parlamentom, odbace zahtjeve sunita za amandmanima na članke predloženog iračkog ustava koji se odnose na federalizam, stranku Baath Sadama Huseina i arapski identitet Iraka.

Suniti, koji predstavljaju jezgru protuameričkog ustanka, bojkotirali su iračke izbore 30. siječnja nakon poziva pobunjenika i tvrdolinijaških klerika da na njih ne izađu. Uslijed bojkota je ta nekada dominantna zajednica dobila tek mali broj mjesta u parlamentu te je tako smanjen i njen utjecaj u političkim aktivnostima oko novog ustava.

BERLIN

Unatoč lošim pokazateljima u ispitivanjima javnog mišljenja pred rujanske izbore, njemački kancelar Gerhard Schroeder očekuje da će u predizbornoj kampanji u posljednji trenutak doći do preokreta i pobjede njegove vlade pod vodstvom socijal-demokrata.

Govoreći za javnu televiziju ZDF Schroeder je rekao da je optimističan i da vjeruje da će birači tijekom posljednja dva tjedna kampanje za izbore kojie će se održati sredinom rujna stati iza njegove vlade.

U razgovoru koji treba biti emitiran u nedjelju, Schroeder je rekao da će posljednjih 14 dana "biti ključno razdoblje u kojem će se donositi odluke o izboru".

Istraživanje javnog mišljenja koje je u petak objavila postaja ZDF, slično kao i druga ispitivanja, pokazalo je da bi za kancelara Schroedera izabralo 47 posto Nijemaca a protukandidatkinju Angelu Merkel 42 posto. Nijemci, po njemačkom izbornom sustavu, međutim, ne biraju izravno kancelara nego glasuju za stranke a istraživanje ZDF-a pokazalo je da Schroederovi socijal-demokrati uživaju potporu 30 posto glasača dok oporbeni CDU/CSU ima potporu 43 posto birača.

WASHINGTON

Stanovnici priobalnih područja Louisiane i Mississippija u subotu su počeli evakuaciju zbog uragana Katrina koji se, dobivajući na snazi, preko Meksičkog zaljeva nastavlja kretati prema ove dvije države SAD-a.

Centar za uragane u Miamiju je objavio da bi uragan Katrina mogao eskalirati u kategoriju 4 nad toplim vodama Meksičkog zaljeva, što je jedan stupanj do najvišeg na Saffir-Simpson skali snage uragana. To znači brzinu vjetra od 210 do 249 kilometara na sat.

Oluja se u subotu kreće brzinom od 11 kilometara na sat prema obali SAD-a i očekuje se da će do Louisiane ili Mississippija doći u ponedjeljak podne. Meteorolozi će točno mjesta gdje će uragan pogoditi obalu SAD-a moći odrediti najranije u ponedjeljak ujutro.

LISABON

Ponovne visoke temperature i jak vjetar pogodovali su u subotu rasplamsavanju novih požara u Portugalu i Španjolskoj.

U središnjem Portugalu i na sjeveru te zemlje u subotu navečer su se vatrogasci borili protiv najmanje šest novih žarišta vatrene stihije, objavila je civilna služba. Najveći požar razbuktao se u blizini Pombala. U gašenju sudjeluje 350 profesionalnih vatrogasaca i desetine dobrovoljnih pomagača uz potporu zrakoplova i helikoptera za gašenje.

I u Španjolskoj se u subotu rasplamsalo nekoliko novih požara. U blizini Castellona na obali Sredozemlja bukti šumski požar što ga je izazvao automobil koji je nakon sudara eksplodirao.

GRAZ/INNSBRUCK

Dok poplavama pogođena središnja Europa počinje utvrđivati cijenu posljednjih vremenskih nepogoda u kojima je poginulo više desetaka ljudi, austrijsku pokrajinu Štajersku pogodile su obilne kiše tijekom noći od petka na subotu i ponovno nanijele velike štete.

Okruzi Murau i Judenburg posebice su teško pogođeni poplavama i odronima dok se središte Weisskirchena nakon četiri tjedna naplavljivanja našlo pod pola metra vode, priopćila je policija.

U Judenburgu je vozačica s djecom uspjela pobjeći na sigurno prije no što je blatna bujica prekrila njen automobil. Gasen, koji je tijekom prošlog tjedna bio teško pogođen poplavama, također su pogodili odroni. Na tom je području prošlog vikenda 50-godišnja žena poginula u blatnoj bujici.

Istovremeno, tisuće ljudi u pokrajinama Tirolu i Voralbergu, gdje su poplave prekinule telefonske veze i dovod struje, nastavlja sa čišćenjem, a pokrajinski dužnosnici priopćili su da od subote ujutro te veze ponovno funkcioniraju.

Štete na imovini i infrastrukturi procjenjuju se na stotine milijuna eura.

SARAJEVO

Hrvatska glumica Zrinka Cvitešić za ulogu u filmu "Što je muškarac bez brkova?" proglašena je najboljom glumicom na ovogodišnjem Sarajevskom Filmskom Festivalu koji je završen večeras dodjeljivanjem nagrada.

Zrinki Cvitešić je kao najboljoj glumici ovog Festivala pripalo i 2.500 eura. A za najboljeg glumca sarajevskog Filmskog festivala proglašen je Peter Musevski za ulogu u slovenskom filmu "Delo osvobaja". Njemu je također pripalo 2.500 eura.

Najboljim je proglašen bugarski film "Dama Zi" (Ledi Zi) redatelja Georgia Djulgerova kojem je za tu nagradu pripalo i 25.000 eura a specijalnu nagradu dobio je film "Kukumi" redatelja Isa Qosje iz Kosova. Tom filmu dodijeljeno je 10.000 eura.

Za najbolji kratki film proglašen je mađarski film "Prije zore" režisera Balinta Lenyeresa kojem je pripalo 3.000 eura. A posebne nagrade za kratki film, dotirane s po 1.000 eura, pripale su dvama filmovima iz BiH: "Prva plaća" autora Alena Drljevića i "Ram za sliku moje domovine" autora Elmira Jukića.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙