FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4.30 sati

ZAGREB, 15. kolovoza 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti izsvijeta do 4.30 sati.
ZAGREB, 15. kolovoza 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4.30 sati.

KISSUFIM - Izrael je u okviru priprema za početak povlačenja iz Pojasa Gaze blokirao pristup židovskim naseljima na okupiranom teritoriju i dao naseljenicima rok od 48 sati da sami napuste naselja ili će biti odvedeni. Nalozi za iseljenje za naseljenika u 21 naselju u Pojasu Gaze i četiri od 120 naselja na Zapadnoj obali stupili su na snagu u ponoć po lokalnom vremenu, pripremivši tako jedan od možda najtraumatičnijih događaja u povijesti židovske države. Nakon ponoći izraelski vojnici zatvorili su granični prijelaz Kissufim, jedini aktivni ulaz u Gazu otkako je Izrael prije više tjedana proveo djelomičnu vojnu blokadu tog područja da bi spriječio židovske ultranacionaliste da uđu na taj teritorij kako bi pomogli naseljenicima da se odupru iseljavanju. Izraelska vojska planira pokucati na vrata domova naseljenika u Gazi kasnije tijekom ponedjeljka i reći im da imaju 48 sati da odu. U protivnom će ih počevši od 17. kolovoza evakuirati snage sigurnosti prije no što buldožeri razruše njihovu imovinu. Izrael se nada napustiti naselja u Pojasu Gaze i četiri izolirane enklave na Zapadnoj obali do 4. rujna.

BRUXELLES - Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana izrazio je u nedjelju "bezrezervnu potporu" Europske unije izraelskom povlačenju iz pojasa Gaze. Solana je obećao "bezrezervnu potporu Europske unije da izraelsko povlačenje iz pojasa Gaze bude uspješno", u poruci upućenoj palestinskom predsjedniku Mahmudu Abasu i izraelskom premijeru Arielu Sharonu.

GRAMMATIKO - Grčki dužnosnici su priopćili da su našli dvije crne kutije u olupini ciparskog putničkog zrakoplova koji se u nedjelju srušio na brdo sjeverno od Atene. U nesreći ciparskog zrakoplova poginula je 121 osoba. Predstavnik ciparskog zračnog prijevoznika Helios Airways u Ateni izjavio je u atenskoj zračnoj luci da zrakoplov "nije imao problema i da je bio na servisu prošlog tjedna". Drugi predstavnik Heliosa je rekao da je zrakoplovom možda upravljao automatski pilot, odnosno da u trenutku pada njime nisu upravljali piloti.

TEHERAN - Visoki iranski dužnosnik za atomsku energiju pozvao je u nedjelju na pregovore s Europom o iranskom programu obogaćivanja urana dodavši kako Iran nikada više zaustaviti pretvaranje uranove rude u plin. Prošloga je tjedna Iran odbacio rezoluciju UN-ove Međunarodne agencije za atomsku energiju u kojoj se Teheran poziva zaustavi preradu urana u svom nuklearnom postrojenju u Isfahanu. Pretvaranje urana je faza prije obogaćivanja urana za koje je Iran izgradio postrojenja u Natanzu. "Pitanje Isfahana je gotovo. Za razgovor ostaje Natanz", rekao je državnoj televiziji zamjenik načelnika iranske Organizacije za atomsku energiju Mohammad Saeedi.

BAGDAD Predsjednik iračkog parlamenta pozvao je u nedjelju zastupnike na izvanrednu sjednicu parlamenta u ponedjeljak navečer posvećenu novom iračkom ustavu. Članovi odbora koji rade na ustavu kazali su da će sjednica pružiti parlamentarcima prvu priliku da razmotre tekst nove ustavne povelje. Rok za usuglašavanje ustava je 15. kolovoza. Pregovori o ustavu predvođeni predsjednikom Jalalom Talabanijem vođeni su i u nedjelju, a glavni kamen spoticanja je stupanj regionalne autonomije za Kurde i šijite.

COLOMBO - Predsjednica Šri Lanke Chandrika Kumaratunga u nedjelju je optužila Tamilske tigrove za ubojstvo ministra vanjskih poslova Šri Lanke čija je smrt oživjela strahove glede mogućeg vraćanja zemlje u građanski rat. Vlada Šri Lanke je proglasila izvanredno stanje nakon što je ministar Lakshman Kadirgamar u petak ubijen iz snajpera dok je izlazio iz svog bazena. Više od 1000 policajaca i vojnika lovilo je ubojicu a vojnici su provjeravali automobile koji su ulazili ili izlazili iz grada. Tamilski tigrovi, koji su obično prije sporazuma o prekidu vatre nijekali ubojstva u Colombu, zanijekali su svoju upletenost i osudili ubojstvo.

PRIŠTINA - Posebni izaslanik glavnoga tajnika UN-a za procijenu ostvarivanja standarda na Kosovu Kai Eide izjavio je u nedjelju kako je plan Vlade Kosova za decentralizaciju lokalne vlasti značajan korak naprijed. Norveški veleposlanik je novinarima u prištinskoj zračnoj luci kazao kako je zatražio čvršće i jedinstveno djelovanje kosovskih čelnika i institucija u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije. Eide je po dolasku u posjet Kosovu rekao kako će u središtu njegova zanimanja biti međuentički odnosi. On je naveo kako tijekom posjeta Kosovu i regiji neće razgovarati o konačnom statusu Kosova, ali je obećao da će brzo pripremiti izvješće za glavnog tajnika UN-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙