FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV - Svijet u 4.30 sati

ZAGREB, 7. kolovoza 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do4.30 sati:
ZAGREB, 7. kolovoza 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 4.30 sati:

MOSKVA - Britanska telekomandirana podmornica, poznatija pod imenom Super Scorpio, započela je operaciju spašavanja sedam ruskih mornara koji su od četvrtka ujutro blokirani u podmornici 190 metara ispod morske površine kod poluotoka Kamčatke. Nakon što je istražila mjesto nesreće podmornica je počela sjeći kabele koji su se omotali oko batiskafa, te ga čvrsto drže na dnu. Očekuje se kako će uskoro i američki Super Scorpio stići na mjesto nesreće i pridružiti se akciji. Prema posljednjim vijestima mornari imaju rezerve kisika dovoljne do ponedjeljka ujutro u 3 sata. Mornari su većinu vremena u mraku, uz minimalne pokrete kako bi sačuvali što više zraka. Temperatura u plovilo se kreće između pet i deset stupnjeva, a posada nosi posebnu odjeću koja im osigurava potrebnu tjelesnu temperaturu.

HELSINKI - Finska policija zatvorila je u subotu luke u Helsinkiju i pretražila kamione na trajektima iz Estonije nakon što je primila dojavu da bi kamion pun eksploziva mogao biti na putu prema finskom glavnom gradu. Poyry je rekao da je policija dovršila pretragu kamiona na jednom trajektu iz Tallina te da upravo pretražuje drugi. Na svakom trajektu nalaze se deseci kamiona. Finska je pojačala mjere sigurnosti zbog svjetskog prvenstva u atletici, koje je počelo u subotu u Helsinkiju i traje do 14. kolovoza. Na prvenstvu sudjeluje gotovo 3.000 atletičara i dužnosnika iz 200 zemalja.

PARIZ - Francuski ministar vanjskih poslova Philippe Douste-Blazy pozvao je u subotu Iran da pozorno razmotri ponude Europske unije u zamjenu za suspenziju svojeg nuklearnog programa, koje je Teheran već odbio. "Nadamo se da će Iranci pozorno razmotriti naše prijedloge", rekao je. "Spremni smo s njima razgovarati kada to budu željeli. No budu li željeli nastaviti svoje osjetljive nuklearne aktivnosti na jednostran način, nećemo moći ostati pasivni", rekao je. Podsjetio je da je EU, kojeg predstavljaju Velika Britanija, Francuska i Njemačka, zatražio izvanredni sastanak Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u utorak posvećen tom pitanju.

PARIZ - U požaru u pariškom metrou u subotu je lakše ozlijeđeno petnaestak osoba, većinom zbog udisanja dima, objavili su vatrogasci. Vatra je zahvatila dva vagona i obavila ih gustim dimom. Požar je pod nadzorom, a na mjesto događaja bilo je pozvano više od 200 vatrogasaca. Uzrok požara vjerojatno je kratki spoj.

RIM - U nesreći zrakoplova tuniske kompanije Tunisair ATR 72, koji je s 34 putnika i 4 člana posade u subotu oko 16 sati popodne pao u more približno 13 kilometara od obale ispred Palerma, poginulo je 14, a spašene su 24 osobe, doznaje se u policiji u Palermu. Čarter zrakoplov poletio je iz Barija u Djerbu, u Tunis, a nad Sicilijom je zbog kvara zatražio hitno slijetanje. Sva 34 putnika talijanski su državljani. Teže je ozlijeđen i pilot Chafik Gharbi. Šest je osoba teže ozlijeđeno, a među poginulima je i dvije djece. Zrakoplov je tijekom 2005. pregledan 4 puta.

LONDON - Bivši britanski ministar vanjskih poslova Robin Cook umro je u subotu nakon što mu je iznenada pozlilo tijekom pješačenja na planini na sjeveru Škotske, objavila je televizijska postaja Sky. Cook (59) je bio ministar vanjskih poslova od 1997. do 2001. godine. Nakon toga je u vladi bio zadužen za odnose s parlamentom, a iz kabineta je istupio 2003. zbog odluke premijera Tonyja Blaira da zarati s Irakom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙