FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 8. kolovoza 2005.(Hina) - Pregled važnijih događaja iz svijetado 4,30 sati
ZAGREB, 8. kolovoza 2005.(Hina) - Pregled važnijih događaja iz svijeta do 4,30 sati

ZAGREB

Hrvatska je spremna za Europsku uniju i pristupne pregovore trebala bi početi prije Turske, izjavio je u razgovoru za "Vjesnik" od ponedjeljka Erhard Busek, austrijski vicekancelar i koordinator Pakta o stabilnosti za jugoistočnu Europu.

"Iskreno se nadam da će vrlo skoro doći do rješenja problema s Hrvatskom i početka pregovora. Osobno sam uvjeren da će pregovori brzo početi, u svakom slučaju trebalo bi to biti prije nego što počnu s Turskom", rekao je Busek.

Busek smatra da je hrvatska Vlada učinila mnogo i da se jako trudi poboljšati suradnju i s Haagom i s europskim partnerima kako bi ih uvjerila u svoju vjerodostojnost.

"Iznimno je važno da se i reforme provode kako treba, a smatram da je Hrvatska u mnogočemu razvijenija od Rumunjske i Bugarske. U svakom slučaju mislim da je Hrvatska spremna za Europsku uniju", rekao je, ističući je kao dobar primjer i uzor cijeloj regiji.

LONDON

Britanac indijskog podrijetla Haroon Aswat, osumnjičen da je imao ulogu u terorističkim napadima 7. srpnja u Londonu, stigao je u nedjelju navečer u Veliku Britaniju nakon što ga je izručila Zambija, doznaje se u Foreign Officeu.

"Mogu potvrditi da je stigao u Veliku Britaniju, no to je sada pitanje koje se tiče ministarstva unutarnjih poslova", rekla je glasnogovornica britanskog ministarstva vanjskih poslova.

Prema BBC-u, Aswat je sletio u zrakoplovnu bazu Northolt, zapadno od Londona.

LONDON

Britanska je policija u nedjelju optužila još tri osobe osumnjičene za sudjelovanje u neuspjelim atentatima na londonski transportni sustav 21. srpnja i to za zavjeru s namjerom ubojstva i posjedovanje eksploziva, izjavio je glasnogovornik Scotland Yarda.

Optuženi su Ibrahim Muktar Said (27), počinitelj atentata na autobus broj 26, Ramzi Mohammed (23) koji je pokušao aktivirati bombu na metro postaji Oval, i Manfo Kwaku Asiedu (32).

Asiedu je nosio petu bombu koju je policija pronašla neaktiviranu 23. srpnja u jednom parku u zapadnom Londonu.

Ibrahim Muktar Said i Rwemzi Mohamed su optuženi i za pokušaj ubojstva. Sva će se trojica pojaviti pred Belmarsh sudom u Londonu u ponedjeljak.

PEKING

Oko stotinu kineskih rudara blokirano je od nedjelje u ugljenokopu koji je poplavljen na jugu Kine gdje spasilačke službe pokušavaju doprijeti do njih, objavila je službena agencija Xinhua (Nova Kina).

Rudari su od poslije podne zatvoreni u ugljenokopu Daxing blizu grada Xingning, u pokrajini Guangdong, javila je Xinhua, pozivajući se na lokalne čelnike.

Spasilačke su službe pokušale ispumpati vodu koja je prodrla u ugljenokop na dubini od 420 metara, ističe se u službenom priopćenju.

RIJAD

Američko veleposlanstvo i konzulati u Saudijskoj Arabiji bit će zatvoreni u ponedjeljak i utorak zbog prijetnje upućene Amerikancima u toj državi, priopćilo je veleposlanstvo u nedjelju.

U priopćenju veleposlanstvo dodaje kako će diplomatsko osoblje imati ograničeno kretanje u iduća dva dana te savjetuje Amerikancima da budu "vrlo oprezni". U priopćenju nije navedeno o kakvoj se prijetnji radi, no podsjeća da su u prošlosti teroristi napadali rezidencijalne četvrti i zgrade u kojima žive i rade zapadnjaci.

Nekoliko sati nakon objave priopćenja glasnogovornik saudijskog ministarstva unutarnji poslova Mansur al Turki je izjavio kako njegova vlada nema informacija o mogućim prijetnjama.

Ovo priopćenje američkog veleposlanstva je drugo u dva tjedna.

WASHINGTON

Američka obavještajna služba CIA namjerava osnovati poseban odjel koji će pratiti ekstremističke članke, internet stranice i vjerske brošure, navodi se u časopisu Time u izdanju od ponedjeljka.

Novi odjel, najavljen još proljetos kao jedna od mjera u sklopu borbe protiv terorizma, trebao bi biti osnovan do 1. listopada, navodi list.

Pratit će sve javne ekstremističke izjave ili dokumente, poput internet stranica, istraživačkih članaka, vjerskih brošura, ali i telefonske zapise.

Odjel će raspolagati proračunom od stotinu milijuna dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙